Πίνακας Περιεχομένων
  1. Στο Μεξικό εγκρίθηκε το 10ο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

  Σε μια νέα φάση εισαγωγής στον ανθρώπινο οργανισμό μπαίνει το ρώσικο εμβόλιο Sputnik, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορεί σε εισπνεόμενη μορφή. Πρόκειται για μια πιο αποτελεσματική μορφή εμβολίου που μάλιστα θα έχει και καλύτερη ανταπόκριση στη μετάλλαξη Όμικρον, αποτρέποντας όχι μόνο τη βαριά νόσηση, αλλά και την εξάπλωσή της, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, που φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού N. Φ. Γκαμαλέγια.

  Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας είχε χορηγήσει άδεια στο Γκαμαλέγια για να κάνει τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του ρινικού σπρέι του εμβολίου κατά του Covid-19 και σύμφωνα με τον διευθυντή Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το σπρέι αυτό δεν θα αντικαταστήσει τα εμβόλια, αλλά θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο στην καταπολέμιση της εξάπλωσης της πανδημίας και της επέκτασης της μόλυνσης στον οργανισμό.

  Το Sputnik θα το πετύχει αυτό δημιουργώντας έναν επιπλέον φραγμό στο ρινοφάρυγγα, σημείο από το οποίο επιχειρεί να εισέλθει ο κορωνοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να συμμετέχει στην πρώτη φάση των δοκιμών.

  Η τρίτη και τελευταία φάση για το σπρέι Sputnik θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου, με το δείγμα να περιλαμβάνει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ στόχος είναι να βρεθούν ανεμβολίαστοι που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Εξίσου σπαζοκεφαλιά αποδεικνύεται κατά τους ειδικούς η δοκιμή της κλίμακας που έχει εκπονηθεί και έχει σκοπό να προσδιορίζει βάσει του επιπέδου αντισωμάτων το επίπεδο επαρκούς προστασίας από τον ιό.

  Στο Μεξικό εγκρίθηκε το 10ο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

  Την ίδια στιγμή, στη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με πληθυσμό πάνω από 120.000.000, εγκρίθηκε το εμβόλιο Abdala από την Κούβα και έγινε το 10ο που εγκρίνεται μετά τα Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, CanSino Biologics, Sputnik V, Sinovac, Covaxin, Janssen, Moderna και Sinopharm. Συνολικά, το Μεξικό έχει αγοράσει 200 εκατομμύρια δόσεις από αυτά τα εμβόλια, μειώνοντας πρόσφατα την παραγγελία από την CanSino Biologics.

  Το Abdala, όπως και γενικά τα εμβόλια στην Κούβα, βασίζονται στην τεχνική της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, μεθοδολογία που έχουν και η Novavax με την Sanofi. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας εμβολίων είναι στο 90% ως προς την πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων.

  Το Μεξικό δεν είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που εγκρίνει το Abdala. Έχουν προηγηθεί η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα, ενώ και το Βιετνάμ βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής συμφωνίας για μεγάλο αριθμό δόσεων.

  Να σημειωθεί πως το Μεξικό έχει 3.961.662 κρούσματα και οι θάνατοι είναι συνολικά 299.132, με τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται μια αποκλιμάκωση με μόλις 5.000 κρούσματα κατά προσέγγιση από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι θάνατοι που στις αρχές του 2021 είχαν πιάσει τους 1.400 ημερησίως, έχουν πέσει σε κάτω από 200, με τους 42 νεκρούς της 28ης Δεκεμβρίου να είναι το χαμηλότερο νούμερο από τις αρχές της πανδημίας.