Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τα drones δεν είναι 100% eco-friendly

    Τα πυροτεχνήματα είναι ένα θέαμα που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως κατά την αλλαγή του χρόνου. Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση των drones για φωτεινές επιδείξεις τα έχει αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια.

    Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η εκδήλωση Over the Top NYE στο Reunion Tower στο Ντάλας είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να συνδυάσουν πυροτεχνήματα και drones για να καλωσορίσουν το 2022.

    Επίσης, περισσότερα από 1.000 άτομα παρακολούθησαν μια επίδειξη drone στη Mercia Marina στο Derbyshire για να γιορτάσουν φέτος το Bonfire Night.

    Η Ollie Howitt του SkyMagic, μίλησε για το νέο φαινόμενο. Πέρσι χρησιμοποίησε 300 drone για να δημιουργήσει ένα project για τον εορτασμό του νέου έτους στο δημαρχείο του Λονδίνο. Σημείωσε ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά και η πανδημία βοήθησε σε αυτό. Πρόσθεσε ότι τα drones μπορούν πετούν σε μεγαλύτερη πυκνότητα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    «Πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι που θα συνεχίσει. Δεν είναι μια βραχύβια μόδα για την οποία οι άνθρωποι ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν», είπε. Ο Robert Neff, συνεργάτης και γενικός διευθυντής της Mercia Marina, πιστεύει επίσης ότι τα θεάματα με drones θα γίνουν πιο συνηθισμένα. «Υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στα πυροτεχνήματα», είπε. Είναι μια εναλλακτική επιλογή και επιλέγεται για πολλούς λόγος. Ένας είναι ο αντίκτυπος των πυροτεχνημάτων στα ζώα και στο περιβάλλον.

    «Ξέρουμε πόση αγωνία προκαλούν στα κατοικίδια ζώα τα πυροτεχνήματα», είπε. Ακόμα δεν εκπέμπουν ρύπους, είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και δεν αφήνουν κομμάτια τους πίσω. Ξεκάθαρα μια βιώσιμη επιλογή.

    Τα drones δεν είναι 100% eco-friendly

    Αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Πυροτεχνημάτων είπε ότι τα drones θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα.

    «Ανησυχούμε για την ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος και τη χρήση μπαταριών λιθίου που ξέρουμε ότι δεν είναι και τόσο ”πράσινες”» είπε. «Ο αντίκτυπος της χρήσης πυροτεχνημάτων στο περιβάλλον έχει αποδειχθεί μικρός και βραχύβιος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό να υπάρχει περισσότερη ρύπανση από αυτοκίνητα που πάνε σε μια εκδήλωση παρά από τα πυροτεχνήματά της».

    «Τα drones έχουν και αυτά αρνητικές επιπτώσεις, όπως η τρομοκρατία αλόγων και ζώων ή η σύγκρουση με πουλιά. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουν υπόψιν τις επιπτώσεις και να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ατυχημάτων».

    Μάλιστα, τα «σμήνη drone» πρέπει να λάβουν ειδική έγκριση ασφαλείας από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάποιοι προτείνουν ότι την από κοινού χρήση πυροτεχνημάτων και drones.  Τα πυροτεχνήματα έχουν έναν χαρακτηριστικό ήχο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

    «Τα πυροτεχνήματα λειτουργούν πολύ καλά σε συνδυασμό με drones. Το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο. Αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για το πώς ζωντανεύεις τον ουρανό, ανάλογα με το τι θέλεις να κάνεις στο show», είπε η Howitt. Σημείωσε ότι τα πυροτεχνήματα δίνουν μια δυνατή, συγκινητική θέα, ενώ τα drones λένε ιστορίες στον ουρανό χρησιμοποιώντας μια σειρά εικόνων. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν τα drones θα αντικαταστήσουν πλήρως τα πυροτεχνήματα, ωστόσο το πρώτο βήμα έχει γίνει.