Πίνακας Περιεχομένων
    1. Μπορεί να αποτύχει η τεχνητή νοημοσύνη;

    Επιστήμονες στην Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκτελούν χρέη εισαγγελέων προηγμένα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης. Έχουν προγραμματίσει την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει εγκλήματα και να ασκεί ποινές «με ακρίβεια 97%».

    Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο που μπορεί να αξιολογήσει υποθέσεις και να προτείνει ποινές με βάση μια λεκτική περιγραφή. Θα αναλύει 1.000 «χαρακτηριστικά» από περίπου 17.000 πραγματικές υποθέσεις από το 2015 έως το 2020, σύμφωνα με τη South China Morning Post .

    Επιπλέον, το lex ex machina έχει ήδη δοκιμαστεί από τη μεγαλύτερη εισαγγελική αρχή της Κίνας, το Shanghai Pudong People’s Procuratorate. Αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα της Κίνας, όπως ο τζόγος, η αλόγιστη οδήγηση, η κλοπή και η απάτη. Ελπίζουν ότι σύντομα θα αναγνωρίζει πιο περίπλοκες υποθέσεις.

    Πολιτικοί και επιστήμονες έχουν κατακρίνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δικαστικές αποφάσεις. Υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτυχία της τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο ή ρατσιστικές επιθέσεις.

    Παρόλα αυτά η τεχνική εφαρμόζεται ήδη στο δικαστήριο. Μια έρευνα του Associated Press επικεντρώθηκε σε έναν άνδρα από την Οκλαχόμα που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός γείτονα. Ανέλυσαν ένα βίντεο παρακολούθησης και χρησιμοποίησαν αποκλειστικό αλγόριθμο, τον ShotSpotter. Αυτός ανέλυε τους θορύβους στα πλάνα, που διαπίστωσε ότι ο Williams πυροβόλησε και σκότωσε τον άνδρα.

    Μπορεί να αποτύχει η τεχνητή νοημοσύνη;

    Χρησιμοποιούν την τεχνολογία ShotSpotter επί του παρόντος σε περίπου 110 αμερικανικές πόλεις και μπορεί να κοστίσει έως και 95.000 $. Ωστόσο, μια μελέτη που έγινε τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου δεν παίρνουν πιθανότατα αυτό που έχουν πληρώσει. Ένας ερευνητής είπε ότι η έρευνά του «υποδεικνύει ότι η τεχνολογία δεν μειώνει τη βία με πυροβόλα μακροπρόθεσμα».

    «Το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει τους εισαγγελείς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο καθηγητής Shi Yong, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

    Μιλώντας στην South China Morning Post ο Σι Γιονγκ, διευθυντής του κέντρου διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data) της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής του προγράμματος, μίλησε για τα συστήματα. Επίσης, σημείωσε πως τα υπάρχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της Δικαιοσύνης και της έννομης τάξης έχουν επικουρικό ρόλο. Έτσι «δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την απόδοση κατηγοριών και την επιβολή ποινών».

    «Είναι προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επικρατήσει. Επιπλέον το πώς θα το ”πάρουν” οι άνθρωποι αποτελεί ένα συναρπαστικό πρόβλημα», είχε αναφέρει στην Guardian ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ο νομπελίστας ειδικός στα συμπεριφορικά οικονομικά, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πρίνστον. Επίσης επισήμανε πως «το δικαστικό σύστημα είναι τρόπον τινά ιδιαίτερο, επειδή υπάρχει κάποιος “σοφός” που αποφασίζει».