Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η κβαντική αποκάλυψη μπορεί να αδειάσει σε δευτερόλεπτα τις τραπεζικές καταθέσεις
  2. Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας

  Είσαι ευχαριστημένος με την ταχύτητα του διαδικτύου σου; Όχι, δεν είναι η αρχή μιας διαφήμισης. Είναι η κβαντική αποκάλυψη. Είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί θετικά σήμερα, αλλά σε μερικά χρόνια να είναι αρνητική. Φυσικά η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να φέρει ταχύτητες που δεν φαντάζεται κανείς. Δηλαδή πόσο πιο γρήγορο μπορεί να γίνει το ένα δευτερόλεπτο απόκρισης;

  Μπορεί ένας υπολογιστής να διαβάζει τη σκέψη σου; Αυτό το μέλλον το περιμένουμε χρόνια και τώρα πια δεν είναι μακρινό. Η κβαντική τεχνολογία το φέρνει πιο κοντά και η κβαντική αποκάλυψη πλησιάζει.

  Η ταχύτητα των υπολογιστικών συστημάτων δεν είναι βέβαια κάτι που θα φανεί στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για απλές δουλειές. Θα φανεί σε όσους κάνουν mining κρυπτονομισμάτων για παράδειγμα ή σε μυστικές υπηρεσίες ή σε χάκερς. Η αποκρυπτογράφηση, η αποκωδικοποίηση συστημάτων μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορη σε ένα κβαντικό σύστημα. Ένας απλός υπολογιστής χρειάζεται ως και χρόνια για να σπάσει τους κώδικες. Και αν το καταφέρει τελικά. Αυτό σημαίνει πως κάποιος θα έχει χάσει χρόνια από τη ζωή του σε έναν σκοπό.

  Με τους κβαντικούς υπολογιστές όμως, η αποκωδικοποίηση αποκτά και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και μπορεί να γίνει ή να μη γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα. Άρα κάποιος μπορεί να τρέχει διαφορετικές αλληλουχίες μέσα σε ένα χρόνο και να διασφαλίσει ότι θα σπάσει τους κώδικες.

  Όπως αναφέρει το BBC, η κβαντική αποκάλυψη στους υπολογιστές θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας και ταυτόχρονα να την οδηγήσει σε μια δυστοπία. Κι ίσως αυτό που ζούμε εδώ και ένα χρόνο με τις διπλωματικές κόντρες ΗΠΑ-Κίνας, Ε.Ε.-Κίνας, ΗΠΑ-Ρωσίας, Ε.Ε.-Ρωσίας κτλ., να είναι ένας προθάλαμος για ένα μέλλον γεμάτο από ψυχροπολεμικές ή και πολεμικές καταστάσεις.

  Η κβαντική αποκάλυψη μπορεί να αδειάσει σε δευτερόλεπτα τις τραπεζικές καταθέσεις

  ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια επενδύσεων και ανάπτυξης υπεργρήγορων κβαντικών υπολογιστών για να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στο κυβερνοσύμπαν, εκεί όπου πια φαίνεται να έχει μεταφερθεί όλο το παιχνίδι. Άλλωστε, οι υβριδικοί πόλεμοι που έχει εξαπολύσει ο Putin τα τελευταία χρόνια, είναι μόνο αυτοί που κατάφεραν να μάθουν τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα. Πόσοι άγνωστοι υβριδικοί πόλεμοι, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, μπορεί να διεξάγονται αυτή τη στιγμή εν αγνοία μας;

  Πώς όμως η μακροπολιτική μπορεί να φτάσει στις δικές μας ζωές; Με τον τρόπο που επηρεαζόμαστε και μας εκμεταλλεύονται σήμερα χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι, αν και το γνωρίζουμε. Η άντληση δεδομένων της ζωής μας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευτη, είναι μια συνθήκη εγγενής πια στα social media. Μια εταιρεία όμως χρειάζεται πολύ χρόνο, μήνες για να αντλήσει τα δεδομένα και να μπορέσει να στήσει μια στρατηγική. Με ένα κβαντικό σύστημα θα μπορούσε να συλλέξει κάποιος στοιχεία από 100.000 ανθρώπους που είναι το target group του και να να τους δώσει σε λίγες ημέρες χορηγούμενες αναρτήσεις.

  Κι αν μπορούν με «νομικά αποδεκτό» τρόπο να συλλέξουν τα στοιχεία μας οι διαφημιστικές, το ίδιο θα μπορούν να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες. Όχι μόνο του κράτους που ζούμε, αλλά μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας κυβέρνησης, μιας παγκόσμιας, κεντρικής δομής.

  «Όλα όσα κάνουμε σήμερα στο διαδίκτυο, από τις online αγορές μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές και τις επαφές στα social media, όλα είναι κρυπτογραφημένα. Από τη στιγμή που εμφανιστεί η κβαντική αποκάλυψη, δηλαδή λειτουργικοί κβαντικοί υπολογιστές, θα μπορούν να σπάσουν την κρυπτογράφιση. Θα μπορούν άμεσα να δώσουν τη δυνατότητα σε όποιον τους αναπτύξει, να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να κατεβάσουν κυβερνητικά αμυντικά συστήματα. Ακόμα και τα wallets των Bitcoins θα μπορούσαν να αδειάσουν», υποστηρίζει ο Harry Owen, επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία PostQuantum.

  Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας

  Το διανοείστε αυτό; Μέσα σε μια στιγμή θα μπορεί κάποιος να πάρει όλες σας τις καταθέσεις και να μην είναι καν ανιχνεύσιμος, αφού δεν θα υπάρχει ακόμα μια κεντρική αρχή που θα διαχειρίζεται την προστασία των καταθέσεων με κβαντικό σύστημα. «Οι κβαντικοί υπολογιστές θα εξαφανίσουν κάθε υπάρχουσα μέθοδο κρυπτογράφισης. Είναι απειλή για τον τρόπο ζωής μας», λέει ο Ilyas Khan, executive της Quantinuum.

  Ποια άμυνα μπορεί να υπάρξει απέναντι στην κβαντική αποκάλυψη; Στη Βρετανία ήδη έχουν αρχίσει να κωδικοποιούν πολλά απόρρητα έγγραφα και να τα κατατάσσουν σε έναν post-quantum χώρο, ελπίζοντας πως αυτή η νέα, πιο περίπλοκη κωδικοποίηση θα τα κάνει μη προσπελάσιμα. Αυτό. Η ελπίδα είναι η μόνη άμυνα.

  Κολοσσοί της τεχνολογίας όπως Google, Microsoft, Intel και IBM επεξεργάζονται από κοινού με εταιρείες όπως Quantinuum και Post-Quantum πιθανές λύσεις. Έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια μια μετα-κβαντική κρυπτογράφιση στο αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ουάσινγκτον που στόχο έχει να τυποποιήσει αμυντικές στρατηγικές για την προστασία της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών και καίριων εθνικών δομών απέναντι στην κβαντική αποκάλυψη και την επέλασή της. Κι αυτό έχει τεράστιο κόστος. Όσο κοστίζει μια αποστολή στο διάστημα, θα κοστίζει και η προστασία από τους κβαντικούς υπολογιστές.

  Ο κβαντικός υπολογιστής είναι τελικά σαν το Παλάντιρ στο Lord of The Rings. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος άλλος έχει μια σφαίρα και μπορεί να σε δει. Η αντικβαντική προστασία είναι μια διαδικασία παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας και ενέργειας. Η ανάπτυξη αλγορίθμων που είναι προστατευμένοι απέναντι στο κβαντικό σύμπαν, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας.