Πίνακας Περιεχομένων
    1. Από καταφύγιο άγριας ζωής, μια ουτοπία του Bitcoin
    2. Το Βανουάτου είναι το καταφύγιο των καταζητούμενων επιχειρηματιών

    Το bitcoin είναι τα τελευταία χρόνια το συνώνυμο των κρυπτονομισμάτων και κυριαρχεί σε αυτή την αχανή αγορά. Αν είσαι ένας απ΄αυτούς που έχουν στην κατοχή τους έστω ένα bitcoin, τότε έχεις στα χέρια σου θησαυρό. Ο Anthony Welch και η Theresa Welch είναι ένα ζευγάρι που εδώ και 12 χρόνια ζει σε ένα νησιωτικό κρατίδιο του νότιο Ειρηνικού και έχουν χτίσει εκεί έναν παράδεισο κρυπτονομισμάτων, μέσα στον ανέγγιχτο από την ανθρωπότητα παράδεισο της φύσης.

    Χαμένο κάπου στα ανατολικά της Ωκεανίας, στο σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται η Τόνγκα, το Παλάου, το Τουβαλού και το Ναουρού και το Κιριμπάς, υπάρχει και ένα λιγότερο γνωστό νησί, το Βανουάτου. Ο Anthony και η Theresa, δύο Βρετανοί επενδυτές στον κλάδο του real estate, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν την «ουτοπία των κρυπτονομισμάτων» και ελπίζουν να προσελκύσουν πάνω από 21.000 επενδυτές κρυπτονομισμάτων, ώστε να μετακομίσουν στο Βανουάτου για να ξεφύγουν από τους κανόνες της αγοράς. Με απλά λόγια, ότι είναι η Καραϊβική για τις offshore, το Βανουάτου μπορεί να γίνει για τις crypto-offshore.

    Το πλάνο των Welch στο νησί Σατόσι (το κανονικό του όνομα είναι Λατάρο, αλλά οι Welch το μετονόμασαν Σατόσι, καθώς ο Σατόσι Νακαμότο εφηύρε το bitcoin), έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων, που ανήκει στο Βανουάτου, θα χτιστεί αυτή η ουτοπία. Το τροπικό δάσος του που είναι άθικτο κατά 90%, θα μετατραπεί σε μια βιώσιμη, έξυπνη πόλη που θα έχει πολυκατοικίες πολυτελείας και γραφεία για τους επενδυτές απ΄όλο τον κόσμο. Τώρα, πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η αστικοποίηση ενός παρθένου δάσους, το ξέρουν μόνο αυτοί.

    Οι Welch αποκαλούν εαυτούς ευαγγελιστές μιας δημοκρατίας του blockchain, της Μέκκας του crypto σε όλο τον κόσμο. Το Λατάρο ήταν αρχικά να γίνει ένα Εθνικό Καταφύγιο για τα σπάνια γιγάντια καβούρια, όμως τελικά οι Welch άλλαξαν άποψη. Το νησί που είχαν αγοράσει το 2012, είχε βγει προς πώληση το 2017. Οι Welches είχαν τότε ξεκινήσει συλλογή υπογραφών online για να κηρυχθεί εθνικό καταφύγιο για τα καβούρια, ώστε να μην εξαφανιστούν. «Ο αληθινός μας στόχος είναι η επανεδραίωση του είδους στο νησί», είχε πει η Theresa.

    Από καταφύγιο άγριας ζωής, μια ουτοπία του Bitcoin

    Το Λατάρο διαθέτει 4 μίλια από κοραλλιογενείς υφάλους στα νερά γύρω του και είναι μια περιοχή θαλάσσιας προστασίας, με αφθονία σε ψάρια και κοράλλια, με πλούσια τροπικά φάση, με μια μεγάλη ποικιλία ανεξερεύνητης χλωρίδας και πανίδας, ένα μέρος που μοιάζει με ταξίδι στο παρελθόν. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που έχουν βουτήξει σε αυτά τα νερά και πρόκειται για έναν ανεξερεύνητο κόσμο. Παλιότερα, οι Welch είχαν επιχειρήσει να το πουλήσουν για 12 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δε βρήκαν αγοραστές. Κάπως έτσι εμφανίστηκε το σχέδιο της Crypto City, της πρωτεύουσας του ελεύθερου bitcoin.

    «Αυτό ήταν το τελευταίο μέρος με καβούρια καρύδας, ο τοπικός πληθυσμός τα έχει αποδεκατίσει σε κάθε άλλο σημείο στο Άγιο Πνεύμα (έτσι λέγεται το μεγαλύτερο νησί του Βανουάτου). Φτιάξαμε το καταφύγιο για να σταματήσουμε τον αφανισμό τους και να ανεβάσουμε ξανά τον πληθυσμό τους. Με τη βοήθεια της κυβέρνησης, χτίστηκε ένα καταφύγιο άγριας ζωής εδώ», εξηγεί ο Anthony Welch στη Guardian.

    Σε αυτό το καταφύγιο λοιπόν, θέλουν να φτιάξουν την κρυπτο-ουτοπία τους και να αλλάξουν και τα χαρακτηριστικά του mining, αφού το bitcoin και κάθε άλλο κρυπτονόμισμα, ανακαλύπτεται με την ανωνυμία πίσω από έναν υπολογιστή. Εδώ όλοι οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσωπο, θα γνωρίζονται μεταξύ τους, θα είναι μια κοινότητα. Ποιος ξέρει, ίσως να δούμε και συνδικάτο του bitcoin…

    Ο νότιος Ειρηνικός είναι γενικά ένα σημείο του πλανήτη πρόσφορο για τέτοιες καινοτομίες. Ο πρόεδρος του Παλάου, Surangel Whipps Jr., περί τα 3.000 μίλια βορειοανατολικά του Βανουάτου, έχει ξεκινήσει το πλάνο του για να γίνει η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που θα καθιερώσει εθνικό κρυπτονόμισμα, αν και το Ελ Σαλβαδόρ το έχει ήδη κάνει σε ένα λιγότερο ανεπτυγμένο στάδιο.

    ΗΠΑ: Συνελήφθη ζευγάρι απατεώνων που πήγε να ξεπλύνει 4,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

    Το Βανουάτου είναι το καταφύγιο των καταζητούμενων επιχειρηματιών

    Ο Whipps έχει έρθει σε συνεννόηση με την Ripple, φημισμένη εταιρεία κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, που έχει κατηγορηθεί από την Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών ότι έκλεψε tokes αξίας 1.3 δισεκατομμύριων, ώστε να δημιουργήσει ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα που θα προσφέρει στους κατοίκους του Παλάου μεγαλύτερη πρόσβαση στην οικονομία.

    Πριν από το Παλάου και το Σατόσι, είχε γίνει μια προσπάθεια να χτιστεί η Κρυπτοχώρα σε ένα νησί των Φίτζι, όπου οι επενδυτές θα απολάμβαναν ένα lifestyle υψηλού επιπέδου, όπως οι θεμελιωτές του σχεδίου δεν κατάφεραν να αγοράσουν το νησί.

    Το Σατόσι λοιπόν, το όραμα των Welch, έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Βανουάτου και της τοπικής κοινωνίας και φαίνεται πως θα γίνει. «Προσπαθούμε να χτίζουμε μια κοινότητα. Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε επιχείρηση και να βγάλουμε κέρδος», ξεκαθαρίζουν οι Welch, οι οποίοι έχουν προσεγγιστεί ήδη από ένα fund κρυπτονομισμάτων που περιλαμβάνει τον αρχιτέκτονα James Law από το Χονγκ Κονγκ, τον Denys Troyak, επιχειρηματία στην Αυστραλία με επίκεντρο το bitcoin, και τον Daniel Agius COO του Επενδυτικού Γραφείου Μετανάστευσης του Βανουάτου, το οποίο πουλάει την υπηκοότητα σε ξένους.

    Η υπηκοότητα κοστίζει 130.000 δολάρια και προσφέρει ένα χρυσό διαβατήριο, αφού μπορείς να ταξιδέψεις με αυτό χωρίς βίζα σε 129 χώρες, μεταξύ άλλων και τις χώρες εντός Σένγκεν. Το Βανουάτου εδώ και χρόνια προωθεί την αγορά ιθαγένειας μέσω επενδύσεων, κάτι που σαφώς δεν προσελκύει και τα καλύτερα παιδιά του κόσμου.

    Silicon Valley: Γιατί πηδάνε όλοι από τα «καράβια» των τεχνολογικών κολοσσών και πάνε στα κρυπτονομίσματα;

    Σύμφωνα με έρευνα της Guardian, το 2020 αγόρασαν την υπηκοότητα 2.200 αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους ένας Σύρος επιχειρηματίας που του είχε απαγορευτεί να έχει επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ένας πολιτικός από τη Βόρεια Κορέα, ένας Ιταλός επιχειρηματίας που κατηγορήθηκε για εκβιασμό του Βατικανού και δύο Νοτιοαφρικανοί που είχαν κατηγορηθεί για μια ληστεία κρυπτονομισμάτων αξίας 3.6 δισεκατομμυρίων.

    «Η ομάδα έψαχνε για καιρό ένα μέρος και το κεντρικό ζήτημα ήταν να βρεθεί μια κυβέρνηση που θα επέτρεπε να αναπτυχθεί μια κοινωνία βασισμένη σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Οι περισσότερες χώρες θέλουν να συλλέξουν φόρους και γι΄αυτό δεν επιτρέπουν στις συναλλαγές αυτές να συμβούν, γιατί δε μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει. Το Βανουάτου είναι μια χώρα με φοροαπαλλαγή, που το 50% του εισοδήματος της προέρχεται από τις αγορές υπηκοότητας, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εδώ θα γίνει η πρωτεύουσα του κρύπτο σε όλο τον κόσμο. Η ζωή στο νησί θα είναι μια μοναδική εμπειρία που θα επιτρέπει στην κοινότητα του κρύπτο να ζει και να εργάζεται με αθρώπους που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, σε ένα μέρος σχεδιασμένο ακριβώς γι΄αυτόν τον σκοπό». Όσοι αιτούντες επιλεγούν, θα λάβουν την υπηκοότητα του κατοίκου του Σατόσι και μαζί και ένα NFT.

    Πηγή: Guardian