Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πόσο ηθικό είναι η επαναφορά των μαμούθ πίσω στη ζωή

    Μια νέα εταιρεία πρόκειται να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το εδώ και χρόνια το πλέον εξαφανισμένο μαμούθ, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο.

    Η εταιρεία ονομάζεται Colossal, και έχει ήδη στα χέρια της 15 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του «κολοσσιαίου προβλήματος της εξαφάνισης», σύμφωνα με τους New York Times.

    Το μάλλινο μαμούθ δεν υπάρχει στον πλανήτη μας εδώ και περίπου 10.000 χρόνια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των προγόνων μας που τα κυνηγούσαν εκτενώς, καθώς και των αλλαγών στο κλίμα του κόσμου.

    Λοιπόν, γιατί ακριβώς θα θέλαμε να τα επαναφέρουμε, εκτός από το ότι μπορεί να είναι ενδιαφέρον να δούμε τι πιστεύουν τα άλλα πλάσματα του κόσμου για αυτά;

    Αυτό παραμένει αρκετά ασαφές, αλλά οι επιστήμονες που εμπλέκονται στην προσπάθεια σίγουρα φαίνεται να είναι ενθουσιασμένοι με αυτό.

    Ο επιστήμονας που ασχολείται με την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη του DNA από το Harvard, George Church, αγωνιά για να επαναφέρει τον προϊστορικό μεγαθήριο, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει την διαφορά στον κόσμο.

    Πώς θα γίνει η αναβίωση των μαμούθ

    Η Colossal σκοπεύει να υποστηρίξει την έρευνα που πραγματοποίησε ο Church και οι συνεργάτες του στο εργαστήριό τους, αλλά θα πραγματοποιήσει πειράματα και σε εργαστήρια στη Βοστώνη και το Ντάλας.

    Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν με την επεξεργασία του DNA των ελεφάντων – συγγενή του μαμούθ – για να μοιάζουν περισσότερο με τον προϊστορικό πρόγονό τους. Μετά από αυτό, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έμβρυα ελεφάντων «σαν μαμούθ».

    Στη συνέχεια, μόλις γίνουν όλα αυτά, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να απελευθερώσουν εκατοντάδες μαμούθ στη φύση. Ο Church δήλωσε στο Stat News: «Κατ ‘αρχήν, θα μπορούσε κανείς να βγάλει 100.000 ταυτόχρονα για δύο χρόνια.

    «Ray-Ban Stories»: Τα «έξυπνα» γυαλιά του Facebook που θα βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο

    Πόσο ηθικό είναι η επαναφορά των μαμούθ πίσω στη ζωή

    Δεν λέω ότι αυτό θα κάνουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητα τεχνικό εμπόδιο, είναι πιο οικονομικό και πείσμα». Σίγουρα η επαναφορά ενός προϊστορικού ζώου είναι και θέμα ηθικής, για αυτό και εξετάζεται.

    Ο Hank Greely, από το Κέντρο Νομικής και Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εξήγησε: «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Μέρος μου μισεί τη διαφημιστική εκστρατεία σε αυτό. Νομίζω όμως ότι η εξαφάνιση είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και μπορεί να είναι χρήσιμο και αξιόλογο.

    Δεν είναι η απάντηση σε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Δεν είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μου. Αλλά είναι υπέροχο. Και ξέρετε, οι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι cool».

    Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων, συγκεκριμένα των ελεφάντων, που θα χρησιμοποιηθούν στο πείραμα. Ο φιλόσοφος David DeGrazia υποστηρίζει ότι οι ελέφαντες έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική αντίληψη, για αυτό και θα έπρεπε να μείνουν εκτός του πειράματος.