Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Space-X εκτόξευσε τον Dragon ψηλότερα από κάθε άλλο πύραυλο

    Σε μια περίοδο που οι εταιρείες των Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον έκαναν το δικό τους ξεκίνημα στον τομέα της διαστημικής και έστειλαν τις πρώτες τους πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη, η Space-X αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Στο διαστημικό της σκάφος που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, επέβαιναν ερασιτέχνες αστροναύτες, δηλαδή άνθρωποι χωρίς καμία ειδίκευση σε τομείς γύρω από το διάστημα. Με λίγα λόγια, ο τουρισμός του διαστήματος μόλις ξεκίνησε.

    Μπορεί ο πλανήτης να έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, όπως η κλιματική κρίση, προβλήματα που χρειάζονται πόρους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου εταιρείες όπως η Space-X να διαθέσουν μεγάλους οικονομικούς πόρους στο όνομα του ανθρώπου-εξερευνητή.

    Ο Ίλον Μασκ θέλει να γίνει ο Κολόμβος του διαστήματος και με την πρώτη ερασιτεχνική πτήση με το σκάφος Dragon σε τροχιά γύρω από τη Γη, ανοίγει τον δρόμο για τουριστικά ταξίδια και εκδρομές στο μεγάλο κενό.

    «Μου σηκώνεται η τρίχα όσο το βλέπω και μιλάω γι΄αυτό. Μου τινάζει το μυαλό» αναφέρει ενθουσιασμένος ο διευθυντής της Space-X, Μπέντζι Ριντ σύμφωνα με την Guardian.

    Τα μέλη του ερασιτεχνικού πληρώματος δεν ήταν βέβαια όλου τους τυχαίοι. Μπορεί να μην έχουν ιδέα από τεχνικά κομμάτια του σκάφους, αλλά υπήρχαν κάποιοι που η τσέπη τους είναι τόσο μεγάλη, όσο η απόσταση που διήνυσαν με τον πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Kennedy Space Center της NASA.

    Πρώτος επιβάτης ο 38χρονος Τζάρεντ Αϊζακμάν, ο οποίος όταν ήταν έφηβος έφτιαξε μια εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης πληρωμών, έβγαλε μια περιουσία και έγινε δισεκατομμυριούχος. Είναι άλλωστε ομοτράπεζος των Μασκ, Μπέζος και Μπράνσον. Μαζί του βρίσκεται η 29χρονη Χέιλι Αρσενό, η οποία διεγνώσθη με καρκίνο όταν ήταν παιδί, τον νίκησε και εργάζεται ως βοηθός φυσιοθεραπευτή στο St Jude Children’s Research Hospital στο Μέμφις του Τενεσί.

    Η Space-X εκτόξευσε τον Dragon ψηλότερα από κάθε άλλο πύραυλο

    Το εισιτήριο της το πλήρωσε ο Αϊζακμάν, ο οποίος έκανε και δωρεά 100 εκατομμυρίων στο νοσοκομείο, ενώ έχει ξεκινήσει έρανο για άλλα 100 εκατομμύρια. Μάλιστα, η Αρσενό έγινε η νεότερη γυναίκα που έχει πάει στο διάστημα και όχι μόνο, αλλά και ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικό μέλος, αφού έχει χάσει τμήμα από το αριστερό της πόδι.

    Οι έτεροι δύο στην πτήση των 4, ήταν οι Κρις Σεμπρόσκι, 42 ετών, και Σιάν Πρόκτορ, 51 ετών, οι οποίοι κέρδισαν τις δύο θέσεις μετά από λοταρία που έγινε. Ο Σεμπρόσκι είναι αναλυτής δεδομένων στο Έβερετ της Ουάσινγκτον και η Πρόκτορ είναι καθηγήτρια σε κολλέγιο στο Τέμπε της Αριζόνα. Και τα δικά τους εισιτήρια αγοράστηκαν από τον Αϊζακμάν.

    Η πτήση θα διαρκέσει 3 ημέρες, με τον πύραυλο να φτάνει σε ύψος 575 χιλιομέτρων, περίπου 160 χιλιόμετρα πιο πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέχρι να αρχίσει η σταδιακή κάθοδος για να προσγειωθούν το Σάββατο στα νερά της Φλόριντα. Είναι δε αξιοσημείωτο πως η Space-X δεν είχε σκοπό να φτάσει ο πύραυλος σε τέτοια απόσταση, αλλά πείστηκε μετά από προτροπή του Αϊζακμάν, ο οποίος έχει δίπλωμα πιλότου και μετά από ενδελεχή έρευνα, αποφασίστηκε να πετάξει το σκάφος τόσο ψηλά.

    «Εύχομαι να τους είχα πιέσει για ακόμα μεγαλύτερη απόσταση. Αν θέλουμε να πάμε ξανά στη Σελήνη και μετά τον Άρη και παραπέρα, θα πρέπει κάθε φορά να βγαίνουμε και λίγο έξω από τη ζώνη ασφάλειας μας. Θα πρέπει να κάνουμε το έξτρα βήμα» είπε ο Αϊζακμάν πριν επιβιβαστεί.

    Η Space-X δεν είναι μόνη της σε αυτή την ιστορική περίοδο, με τη NASA να έχει διαθέσει μηχανικούς της για να ελέγχουν την πορεία του πυραύλου και να κατευθύνουν τους 4 ταξιδιώτες του διαστήματος. «Για μένα, όσο περισσότεροι συμμετέχουν σε αυτό, είτε από ιδιωτικό είτε από δημόσιο οργανισμό, τόσο το καλύτερο» εξηγεί η Σέιν Κίμπρο, αστροναύτης στη NASA.

    Το πλήρωμα, αν και ερασιτέχνες, πέρασαν μια εκπαίδευση 6 μηνών ώστε να είναι προετοιμασμένοι για καταστάσεις ανάγκης που προκύπτουν στο διάστημα. Αυτή η εκπαίδευση περιελάμβανε trekking στα βουνά της Ουάσινγκτον, φυγοκέντρηση και πτήσεις με πολεμικά jets.

    Πλέον, η Space-X προετοιμάζει το δεύτερο ταξίδι που θα γίνει στο τέλος του χρόνου, όπου θα βρίσκονται ένας βετεράνος αστροναύτης και 3 πολυεκατομμυριούχοι, οι οποίοι θα μείνουν στο διάστημα για μία εβδομάδα! Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι ετοιμάζουν δική τους τουριστική αποστολή με έναν ηθοποιό, έναν σκηνοθέτη και έναν Γιαπωνέζο μεγιστάνα.

    Το σίγουρο είναι ότι μετά απ΄αυτά τα ταξίδια, δεν είναι πια τόσο μακρινό το ενδεχόμενο να κάνει booking η ανθρωπότητα ξενοδοχείο στο διάστημα.