Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γιατί το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να αλλάξει τα πάντα

    Η ηλιακή ασπίδα που σχεδιάστηκε για να προστατεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει πλέον ξεδιπλωθεί πλήρως. Θεωρήθηκε ένα από τα πιο απαιτητικά βήματα στη ρύθμιση του τηλεσκόπιου και ευτυχώς δεν υπήρξαν προβλήματα. Υπήρχαν 344 εξαρτήματα που έπρεπε να μετακινηθούν εξ αποστάσεως στη θέση τους.

    Η ηλιακή ασπίδα πέντε μεμβρανών σε σχήμα χαρταετού, η οποία έχει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, θα προστατεύει το τηλεσκόπιο από τη θερμότητα και το φως από τον Ήλιο, τη Γη και τη Σελήνη. Η κάμερα είναι στραμμένη προς την αντίθετη κατεύθυνση του Ήλιου και βλέπει σε σκοτεινές και βαθύτερες γωνιές του σύμπαντος.

    Η δημιουργία της μεγάλης αντηλιακής ασπίδας αποτελεί ένα αδιανόητο επίτευγμα γιατί υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν θα λειτουργούσε πλήρως. Η δοκιμή στον μηχανισμό ανάπτυξης έγινε προφανώς στη Γη και αυτή είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε στη μηδενική βαρύτητα του διαστήματος. Η επόμενη μεγάλη αποστολή για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι η ανάπτυξη των υψηλά ευαίσθητων καθρεφτών.

    Ο Greg Robinson, διευθυντής προγράμματος της Webb στα κεντρικά γραφεία της NASA, δήλωσε: «Το ξεδίπλωμα της ηλιακής ασπίδας του στο διάστημα είναι ένα ορόσημο, κρίσιμο για την επιτυχία της αποστολής. Χιλιάδες εξαρτήματα έπρεπε να δουλέψουν με ακρίβεια για να πετύχει αυτό το θαύμα της μηχανικής. Η ομάδα πέτυχε ένα τολμηρό κατόρθωμα παρά την πολυπλοκότητα αυτής της ανάπτυξης».

    Γιατί το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να αλλάξει τα πάντα

    Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε με τον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 από την τοποθεσία Kourou, στη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική την ημέρα των Χριστουγέννων. Θα λειτουργεί παράλληλα με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά θα βρίσκεται πολύ πιο μακριά στο διάστημα από τον προκάτοχό του που είναι πάνω από 30 ετών.

    Η δημιουργία κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ μεγαλύτερο από το Hubble. Διαθέτει έναν καθρέφτη 6,5 μέτρων ξεπερνώντας τον καθρέφτη των 2,4 μέτρων του Hubble. Ο αναβαθμισμένος καθρέφτης σημαίνει ότι είναι μεταξύ 10 και 100 φορές πιο ευαίσθητος από το Hubble.

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, θα προσπαθήσει να δει 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, δίνοντας πληροφορίες για το πώς σχηματίστηκε το σύμπαν. Το τηλεσκόπιο θα διαχειρίζεται το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου της Βαλτιμόρης.

    Μετά από μερικές εβδομάδες δοκιμών, αναμένεται ότι θα λάβουμε τις πρώτες μας αποδιδόμενες εικόνες του τι μπορεί να δει το τηλεσκόπιο James Webb, οι οποίες αναμφίβολα θα είναι μια τεράστια στιγμή στην ιστορία.