Πίνακας Περιεχομένων
    1. Στόχος δεν ήταν μόνο να ανανεώσει το δέρμα

    Η πετυχημένη αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας, με μια νέα μέθοδο αντιγήρανσης των κυττάρων από Βρετανούς επιστήμονες υπόσχεται πολλά. Οι επιστήμονες στο Cambridge, που έκαναν το δέρμα της 53χρονης να μοιάζει με αυτό μιας 23χρονης, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο με άλλους ιστούς του σώματος.

    Ο τελικός στόχος είναι να αναπτυχθούν θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές. Η τεχνολογία βασίζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του κλωνοποιημένου προβάτου Ντόλι, περίπου 25 χρόνια πριν.

    Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Wolf Reik, του Ινστιτούτου Babraham στο Cambridge, είπε στο BBC News ότι ήλπιζε ότι η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. «Έχουμε ονειρευτεί κάτι τέτοιο. Πολλές κοινές ασθένειες χειροτερεύουν με την ηλικία και το να σκεφτόμαστε να βοηθάμε τους ανθρώπους είναι κάτι θετικό» είπε.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και υπάρχουν πολλά επιστημονικά ζητήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν προτού μπορέσει να βγει από το εργαστήριό του και στην κλινική. Το αποτέλεσμα, όμως, απέδειξε ότι η κυτταρική αναζωογόνηση είναι δυνατή και πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα στην επιστημονική έρευνα.

    Η τεχνική ήταν ίδια με εκείνη που αναπτύχθηκε το 1990, στη Ντόλι. Τότε ερευνητές στο Ινστιτούτο Roslin ανέπτυξαν μια μέθοδο μετατροπής ενός ενήλικου κυττάρου μαστικού αδένα που λαμβάνεται από ένα πρόβατο σε έμβρυο. Έτσι, δημιουργήθηκε το κλωνοποιημένο πρόβατο, αν και στόχος δεν ήταν αυτός.

    Σκοπός ήταν να χρησιμοποιήσει την τεχνική για τη δημιουργία των λεγόμενων ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί συγκεκριμένους ιστούς, όπως μυς, χόνδροι και νευρικά κύτταρα για να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα μέρη του σώματος.

    Στόχος δεν ήταν μόνο να ανανεώσει το δέρμα

    Η τεχνική απλοποιήθηκε το 2006 από τον καθηγητή Shinya Yamanaka, στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται IPS, περιελάμβανε την προσθήκη χημικών ουσιών σε ενήλικα κύτταρα για περίπου 50 ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα γενετικές αλλαγές που μετέτρεψαν τα ενήλικα κύτταρα σε βλαστοκύτταρα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, πρέπει να αναπτυχθούν εκ νέου τα κύτταρα στους ιστούς.

    Η ομάδα του καθηγητή Reik χρησιμοποίησε την τεχνική IPS σε κύτταρα δέρματος 53 ετών, αλλά τα χημικά χορηγήθηκαν από 50 ημέρες σε περίπου 12. Η Δρ Dilgeet Gill έμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι τα κύτταρα δεν είχαν μετατραπεί σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αλλά είχαν αναζωογονηθεί σε κύτταρα δέρματος που έμοιαζαν με αυτά ενός 23χρονο.

    Η τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο καθηγητής Reik πάντως πιστεύει ότι αφού το κατάφεραν, η ομάδα του θα μπορούσε να βρει μια ασφαλέστερη μέθοδο. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ηλικιωμένους ή σε άτομα που έχουν πληγές, και θα βοηθηθεί η επούλωσή τους.

    Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουν αν η τεχνολογία θα λειτουργήσει και σε άλλους ιστούς όπως οι μύες, το συκώτι και τα κύτταρα του αίματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι έρευνες θα αναπτυχθούν τόσο και θα οδηγήσουν σε μια μέθοδο αναγέννησης ολόκληρου του σώματος, ένα ελιξίριο νεότητας ή ένα χάπι κατά της γήρανσης. Ο καθηγητής Reik είπε ότι αυτή η ιδέα δεν ήταν εντελώς τραβηγμένη.

    «Η τεχνική έχει εφαρμοστεί σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και υπάρχουν κάποια σημάδια αναζωογόνησης. Μια μελέτη έδειξε σημάδια αναζωογονημένου παγκρέατος, κάτι που είναι ενδιαφέρον για τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει τον διαβήτη».

    Η καθηγήτρια Melanie Welham, η οποία είναι η εκτελεστική πρόεδρος του Ερευνητικού Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών, που χρηματοδότησε την έρευνα που έφτιαξε την Ντόλι, είπε στο BBC News ότι τα κλινικά οφέλη της τεχνολογίας είναι πολλά και θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε άμεσα.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Tanis: Το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου που συνδέεται με την ημέρα της εξαφάνισής τους

    Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την κλιματική κρίση;

    Πομπηία: Ένας σκύλος ρομπότ και ένα drone βοηθούν στη φύλαξη και την προστασία του Αρχαιολογικού Πάρκου