Ένα δόντι παιδιού, βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Γαλλία, το οποίο αποκάλυψε περαιτέρω πληροφορίες για τους πρώτους ανθρώπους πάνω στη Γη και πιο συγκεκριμένα τους homo sapiens, που ζούσαν στην δυτική Ευρώπη.

    Η ανακάλυψη του οστού, από τον Grotte Mandrin, κοντά στο Malataverne της νότιας Γαλλίας, μαζί με εκατοντάδες λήθινα εργαλεία που υπολογίζονται στα περίπου 54.000 χρόνια πριν, δείχνουν πως οι πρώτοι άνθρωποι, έζησαν στην Ευρώπη περίπου 10.000 χρόνια πριν από όσα υπολόγιζαν οι αρχαιολόγοι. Επιπλέον, το παιδικό δόντι, βρέθηκε ανάμεσα σε στρώματα λειψάνων Neanderthal, γεγονός που αποδεικνύει πως τα δύο είδη ανθρώπων συνυπήρχαν στην περιοχή.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα, αμφισβητούν την πεποίθηση πως η άφιξη των Homo sapiens στην Ευρώπη, προκάλεσε τον αφανισμό των Neanderthals, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ασίας, για περίπου 300.000 χρόνια πριν αφανιστούν.

    Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι βρήκαν αποδείξεις πως διαφορετικά είδη πρωτόγονων ανθρώπων ζούσαν στο ίδιο μέρος και μάλιστα δρούσαν μεταξύ τους συνεχώς.

    Andrew Knoll: Ο άντρας που εξηγεί τα πρώτα 3 δισ. χρόνια ζωής πάνω στη Γη

    Μέχρι σήμερα, η άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Ευρώπη, υπολογιζόταν περίπου 43.000 με 45.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με ευρήματα στην Ιταλία και την Βουλγαρία. Αυτό, είχε οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να πιστεύουν πως η άφιξη των Homo sapiens, οδήγησε στην εξάλειψη των Neanderthals.

    Τώρα, αποδεικνύεται πως αντιθέτως, είχαν αναπτύξει κοινωνικές και προσωπικές επαφές, έκαναν παιδιά και για αυτόν τον λόγο, οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε στο DNA μας στοιχεία των Neanderthal.

    Ωστόσο, η Marie-Hélène Moncel, διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, δήλωσε πως η ανακάλυψη ενός και μόνο δοντιού, δεν είναι αρκετή για να υπολογιστούν με ακρίβεια οι ημερομηνίες κατά τις οποίες έφτασαν οι πρώτοι Homo sapiens στην Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης, πως χρειάζονται και άλλα απολιθωμένα ανθρώπινα ευρήματα για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα.

    Τα δόντια, είναι οστά που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση συνήθως και οι λακούβες τους χρησιμοποιούνται σαν αποτυπώματα, τα οποία μπορούν να αναδείξουν ακόμη και τις συμπεριφορές και συνήθειες των πρώτων ανθρώπων. Το σχήμα του δοντιού που βρέθηκε, καθώς και η εσωτερική του μορφολογία, δείχνουν πως ανήκε σε ένα παιδί του είδους Homo sapiens.

    Πηγή: CNN