Ένα λέιζερ ραδιοκυμάτων, γνωστό ως megamaser, εντοπίστηκε στο διάστημα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το φως από αυτό το διαστημικό λέιζερ ταξίδεψε 58 χιλιάδες δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στη Γη.

  Η ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Marcin Glowacki, παρατήρησε αυτό το φως, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο MeerKAT του Νοτιοαφρικανικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου. Ο Glowacki είναι επιστημονικός συνεργάτης στον κόμβο του Πανεπιστημίου Curtin του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας στην Αυστραλία.

  Είναι το πρώτο megamaser υδροξυλίου που έχει παρατηρήσει το MeerKAT, είπε ο Glowacki. Το Hydroxl, μια χημική ομάδα που αποτελείται από ένα άτομο υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, μπορεί να βρεθεί μέσα σε συγχωνεύσεις γαλαξιών. Megamasers δημιουργούνται όταν δύο γαλαξίες συγκρούονται μεταξύ τους.

  «Οι megamasers υδροξυλίου λειτουργούν σαν λαμπερά φώτα που λένε: εδώ είναι μια σύγκρουση γαλαξιών που δημιουργεί νέα αστέρια και τροφοδοτεί τεράστιες μαύρες τρύπες» είπε ο αστροφυσικός Jeremy Darling από το Πανεπιστήμιο του Colorado. Το MeerKAT πιθανότατα θα διπλασιάσει τον γνωστό αριθμό αυτών των σπάνιων φαινομένων, προσθέτει ο Darling

  «Όταν οι γαλαξίες συγκρούονται, το αέριο που περιέχουν, πυκνώνει και μπορεί να αφήσει  συγκεντρωμένες δέσμες φωτός να εκτοξευθούν», είπε ο Glowacki. Μπορεί να προέρχεται από μεγαλύτερα αντικείμενα όπως οι μαύρες τρύπες. Ονόμασαν το λέιζερ Nkalakatha, που σημαίνει «μεγάλο αφεντικό» στα isiZulu, τη γλώσσα Μπαντού των Ζουλού στη Νότια Αφρική, και το εντόπισαν μετά από 3.000 ώρες παρατήρησης, κατά την πρώτη νύχτα μιας έρευνας.

  Η ομάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το MeerKAT για να παρατηρήσει στενές περιοχές στον ουρανό και να αναζητήσει τα ίδια στοιχεία που παρατήρησαν στο megamaser. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εξηγήσουν το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν. Το τηλεσκόπιο MeerKAT βρίσκεται στην περιοχή Karoo της Νότιας Αφρικής και αποτελείται από 64 ραδιοφωνικά πιάτα. Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018.

  Photo: Unsplash.com

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Βόρεια Κορέα: Hackers έκλεψαν 600 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα – Ποια είναι η εγκληματική ομάδα Lazarus Group

  Tesla, Space X και τώρα… Twitter: Ο Elon Musk προσφέρεται να το αγοράσει έναντι 41,39 δις δολαρίων

  Porrima: Το πλοίο που κινείται με ηλιακή ενέργεια αλλάζει τα πάντα στη ναυτιλιακή βιομηχανία