Οι αστρονόμοι πρόσθεσαν άλλους 65 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες στο Αρχείο Εξωπλανητών της NASA, ανεβάζοντας πλέον τον συνολικό αριθμό στους 5.000, όπως ανακοίνωσε Εργαστήριο Αεριώθησης της υπηρεσίας στην Καλιφόρνια.

    Δεν είναι ένας απλώς αριθμός αλλά ένα σημαντικό ορόσημο, αφού αυξάνεται συνεχώς ο ρυθμός των ανακαλύψεων διαφόρων πλανητών, κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί θα αρχίσει η λειτουργία νέων μεγάλων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων.

    Η Jessie Christiansen επικεφαλής της επιστήμης για το αρχείο και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Εξωπλανητών της NASA, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντένα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε ένας από αυτούς είναι ένας νέος κόσμος, ένας ολοκαίνουργιος πλανήτης. Είμαι ενθουσιασμένη επειδή δεν γνωρίζουμε τίποτα γι ‘αυτούς».

    Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια χρυσή εποχή ανακάλυψης εξωπλανητών. Αν και η ύπαρξη πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα είχε απεικονιστεί στην επιστημονική φαντασία, αυτοί οι κόσμοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μόλις τη δεκαετία του 1990.

    «Οι 5.000 πλανήτες που έχουν βρεθεί έως τώρα περιλαμβάνουν μικρούς βραχώδεις κόσμους όπως η Γη, αέριους γίγαντες μεγαλύτερους από τον Δία και “καυτούς Δίες” σε τρομερά κοντινές τροχιές γύρω από τα άστρα τους. Υπάρχουν, επίσης, “υπέρ-Γαίες”, που είναι πιθανώς βραχώδεις κόσμοι μεγαλύτεροι από τον δικό μας, μικρότερες εκδοχές του δικού μας Ποσειδώνα και πλανήτες σε τροχιά γύρω από δύο άστρα ταυτόχρονα, αλλά και πλανήτες που επίμονα γυρνάνε γύρω από καταρρεύσαντα απομεινάρια νεκρών άστρων», σύμφωνα με τους επιστήμονες του JPL.

    Μέχρι στιγμής, από τους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, το 30% είναι γίγαντες αερίων, το 31% είναι υπερ-Γαίες και το 35% είναι σαν τον Ποσειδώνα. Μόλις το 4% είναι επίγειοι ή βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη ή ο Άρης.

    Όταν η Christiansen ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπήρχαν μόνο 100 γνωστοί εξωπλανήτες. «Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που ήθελα να πάω στο πεδίο – επειδή ήταν ολοκαίνουργιο και τόσο συναρπαστικό που οι άνθρωποι έβρισκαν πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι περισσότεροι εξωπλανήτες (πάνω από 2.700) ανακαλύφθηκαν με το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», που λειτούργησε μεταξύ 2009 και 2018. Από τα επίγεια τηλεσκόπια «κυνηγούς» εξωπλανητών, αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του οργάνου HARPS του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, που έχει βρει περισσότερους από 150 πλανήτες.

    Τα νέα τηλεσκόπια θα αυξήσουν μόνο τις δυνατότητες ανακάλυψης εξωπλανητών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο, θα μπορεί να κοιτάζει μέσα από τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Το τηλεσκόπιο Webb είναι έτοιμο να μελετήσει λεπτομερώς το σύστημα TRAPPIST.

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman θα εκτοξευθεί το 2027 και θα βοηθήσει στην αναζήτηση εξωπλανητών. Η αποστολή ARIEL της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που εκτοξεύεται το 2029, θα μελετήσει τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Αν και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει περισσότερους από 5.000 εξωπλανήτες, πιθανότατα υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια από αυτούς στον γαλαξία του Γαλαξία. «Από τους 5.000 γνωστούς εξωπλανήτες, οι 4.900 βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιάδων ετών φωτός από εμάς”, είπε η Christiansen. “Και σκεφτείτε το γεγονός ότι βρισκόμαστε 30.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία. Εάν κάνετε παρέκταση από τη μικρή φούσκα γύρω μας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πλανήτες στον γαλαξία μας που δεν έχουμε βρει ακόμα, όσο 100 έως 200 δισεκατομμύρια. Είναι συγκλονιστικό».

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr

    Tα Πυρηναία καλύφθηκαν από αφρικανική σκόνη – Snowboard σε άμμο και χιόνι

    Αμαζόνιος: Πώς οι ιθαγενείς έσωσαν τον απειλούμενο «Terminator» των πιράνχας

    Με πληροφορίες από CNN