Τα πράγματα συμβαίνουν με ταχύτητα μεγαλύτερη απ΄αυτή που περίμεναν οι επιστήμονες, σε επίπεδο κλιματικής κρίσης. Ο μήνας Μάρτιος ήταν για την Ανταρκτική ένας μήνας με υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους έθεσαν νέο ρεκόρ για την εποχή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το καμπ στον σταθμό Concordia, που θεωρείται το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη, όπου η θερμοκρασία στις 18 Μαρτίου ήταν στους -11.5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή περίπου 40 βαθμούς χαμηλότερα του συνηθισμένου.

  «Φαίνεται πως έχει τεθεί ένα νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ για την μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας πάνω από το σύνηθες, που έχει μετρηθεί σε κάποιον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό», έγραψε στο Twitter ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth.

  Ο Randall Cerveny, καθηγητής γεωγραφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και υπεύθυνος για τις αναφορές των ακραίων ρεκόρ θερμοκρασιών στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, δήλωσε στο CNN ότι αυτό το ρεκόρ, πόσο ψηλότερα ή χαμηλότερα δηλαδή από το συνηθισμένο είναι η θερμοκρασία, είναι κάτι που ο οργανισμός δεν το μετράει συνήθως. Γι΄αυτό υπάρχει η εικασία πως αν γινόταν ετήσια μια τέτοια μέτρηση, τότε μπορεί να κατανοούσαμε περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης.

  «Όλα όσα έχω δει προσωπικά σχετικά με τις μετρήσεις στον Concordia, υποδεικνύουν ότι είναι μια ακριβής παρατήρηση», εξηγεί ο Cerveny γι΄αυτή τη θερμοκρασία που στα μέρη της Ανταρκτικής θεωρείται καύσωνας. Για να εξηγήσει καλύτερα την απόσταση, ο Cerveny λέει πως είναι σαν να είχε η Ουάσινγκτον 55 βαθμούς Κελσίου αντί για 16 που έχει τέτοια εποχή.

  Η θερμοκρασία στον Concordia δεν ήταν ρεκόρ Μαρτίου μόνο, αλλά ρεκόρ όλων των ετών καταγραφής, σύμφωνα με τον Etienne Kapikian, μετεωρολόγο στο Meteo-France. Και δεν ήταν το μόνο μέρος με θερμοκρασία ρεκόρ. Το ίδιο συνέβη και στο Βοστόκ, στη ρωσική ερευνητική βάση, που έχει τη φημή των πιο χαμηλών θερμοκρασιών στον κόσμο. Τον Μάρτιο η θερμοκρασία εκεί ήταν κατά 17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Η προηγούμενη μεγαλύτερη άνοδος ήταν μόλις 3 βαθμούς πιο πάνω.

  Η μέτρηση στον Concordia έχει ξεκινήσει πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και η φετινή θερμοκρασία είναι «ανήκουστη στην ιστορία της κλιματολογίας», λέει η ανάλυση του Meteo-France. «Αναμφίβολα μια πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη αλληλουχία γεγονότων προκάλεσε αυτό το συμβάν», αναφέρει ο Cerveny.

  Πάνω από την Ανατολική Ανταρκτική εμφανίστηκε ένα ατμοσφαιρικό ρεύμα με υγρασία, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταιγίδες οι οποίες στέλνουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας από τον ωκεανό στη στεριά. Παράλληλα, υπήρξε μια εισβολή θερμού αέρα, πολύ σπάνια για αυτή την εποχή, στην ανταρκτική επικράτεια, με αποτέλεσμα η υγρασία να εγκλωβίσει τον ζεστό αέρα και να ανεβάσει τις θερμοκρασίες.

  Σύμφωνα με τον ερευνητική του British Antarctic Survey  «το δίκτυο παρατήρησης του κλίματος στην Ανταρκτική είναι αρκετά αραιό και δεν υπήρχε πριν από τα μέσα του ’50».

  Πηγή: CNN

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Waikiki: Η διάσημη παραλία της Χαβάης εξαφανίζεται λόγω κλιματικής κρίσης

  Αμαζόνιος σε οριακό σημείο: Πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε σαβάνα

  Από την Ανταρκτική ως τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο: Τα δύο γεγονότα που προμηνύουν περιβαλλοντικά «ζόρια»