Πίνακας Περιεχομένων
    1. Στόχος η βιωσιμότητα και η αποκατάσταση της Ιθάκης

    Το νησί της Ιθάκης ήρθε αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο για να επανορθώσει το περιβάλλον τους, το οποίο έχει ήδη κρατήσει πολύ. Ένας αγώνας που φαντάζει ατελείωτος, όπως και η διαδρομή του βασιλιά της, Οδυσσέα, κατά την επιστροφή του στο νησί.

    Η καταστροφή στο περιβάλλον της, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά όχι μόνο στους κόλπους της νοτιοανατολικής ακτής της, αλλά και στη θαλάσσια ζωή. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει καθόλου ζωή στον βυθό. Το 2012 ένα ιχθυοτροφείο βιομηχανικής κλίμακας χρεοκόπησε, εγκαταλείποντας τόνους διχτυών, κλουβιών και παγίδων στο σημείο που βρισκόταν.

    Εκτεθειμένη στα στοιχεία αυτά για σχεδόν μια δεκαετία, η υποδομή έχει καταρρεύσει και έχει αρχίσει να διαλύεται, ρίχνοντας μεγάλο μέρος της στη θάλασσα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2020, όταν ο κυκλώνας Ιανός ρήμαξε την ηπειρωτική χώρα της Δυτικής Ελλάδας και τα γειτονικά νησιά της.

    Η Ιθάκη βρισκόταν στο κέντρο της πορείας της και χτυπήθηκε όσο καμία άλλη περιοχή. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και κλουβιά ξεσκίστηκαν από τα αγκυροβόλια τους, μερικά παρασύρθηκαν σε ωκεάνια ρεύματα.  Παρά τη συντριπτική κλίμακα του προβλήματος, το νησί κοιτάζει προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Μια ομάδα εθελοντών από όλο τον κόσμο ξεκινούν το δικό τους ταξίδι στην Ιθάκη.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Healthy Seas (@healthyseas)

    Στόχος η βιωσιμότητα και η αποκατάσταση της Ιθάκης

    Ειδικοί δύτες από τον οργανισμό Ghost Diving, τοπικές ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα του Healthy Seas, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Ολλανδία, εργάζονται για να αποκαταστήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, επαναφέροντας την παλιά του αίγλη.

    Το Healthy Seas, με την υποστήριξη της Hyundai Motor Europe, βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης επιχείρησής τους μέχρι σήμερα. Η πρόκληση είναι τεράστια και οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, αλλά η αποστολή τους είναι σαφής: να απαλλάξουν τον ωκεανό από τα εργαλεία φάντασμα και να προσφέρουν αξία στα απόβλητα.

    Με τον όρο «φαντάσματα» εννοούνται τα εγκαταλελειμμένα, πεταμένα ή χαμένα αλιευτικά εργαλεία, που περιφέρονται στις θάλασσές μας για δεκαετίες σκοτώνοντας τα πάντα στο δρόμο τους. Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, που ισοδυναμούν με 50.000 διώροφα λεωφορεία.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Healthy Seas (@healthyseas)

    Τα ανακτημένα δίχτυα ψαριού καθαρίζονται, ταξινομούνται και επεξεργάζονται από την Aquafil. Τα νάιλον δίχτυα διασπώνται και μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα αναγεννιούνται σε νήματα ECONYL που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες μόδας και τις κατασκευαστικές για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

    Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία, παρέχοντας τουλάχιστον σε ένα μέρος των οικονομιών του κόσμου ένα εφικτό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τον πλανήτη και τις κοινωνίες μας.

    Αγανακτισμένοι ψαράδες διαμαρτύρονται για την πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα του Τρινιντάντ