Πίνακας Περιεχομένων
    1. Στην Cop26 κρίνονται τα επόμενα 80 χρόνια του πλανήτη

    Ο απλός κόσμος αντιδρά σαν να καταστρέφεται ο πλανήτης και οι κυβερνήσεις δρουν σαν να είναι κάτι περαστικό και έχουν μια ευκαιρία στην Cop26 να αλλάξουν. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει από το 2015, όταν και ορίστηκε πως το 2021 θα ήταν το τελευταίο κατώφλι της ανθρωπότητας πριν την αντεπίθεση της κλιματικής κρίσης.

    Ο πλανήτης όντως έχει περάσει το οριακό του σημείο, το έζησαν για τα καλά περίπου 15 χώρες στη δύση φέτος το καλοκαίρι και η Cop26 που θα γίνει το Νοέμβριο στη Γλασκόβη, είναι η πιο κρίσιμη και ιστορική Σύνοδος Κορυφής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αν όσα ειπωθούν και αποφασιστούν εκεί, δεν τεθούν άμεσα σε ισχύ, τότε ο 21ος αιώνας προβλέπεται… σκοτεινός!

    Μέσα στο καλοκαίρι το δυτικό ημισφαίριο βίωσε πρωτοφανείς καύσωνες και μάλιστα πάνω από μία φορές. Βόρειες περιοχές στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στη Ρωσία σημείωσαν θερμοκρασίες που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ. Οι Συρακούσες κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη που έχει καταγραφεί ποτέ! Το υψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας έπιασε ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ έβρεξε για πρώτη φορά από το 1950 που γίνεται καταγραφή.

    Τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές περιελάμβανε το μενού το φετινό καλοκαίρι και πλήθος ανθρώπων να πεθαίνουν, δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα να καίγονται, μεγάλοι πληθυσμοί της πανίδας να χάνουν τη ζωή τους. Και η σειρά σημαντικότητας σε αυτό είναι από το τέλος προς την αρχή.

    Χώρες G20: Οι άνθρωποι σπρώχνουν τον πλανήτη σε μη αναστρέψιμο σημείο – Δυσοίωνο το μέλλον με παγκόσμια κρίση νερού

    Στην Cop26 κρίνονται τα επόμενα 80 χρόνια του πλανήτη

    Η ανθρωπότητα βρίσκεται πια στο σημείο πέρα από το μηδέν. Και η επιστημονική κοινότητα φρόντισε να το καταστήσει σαφές, πρώτα και κύρια με την έκθεση του ΟΗΕ που βασίστηκε σε δεκαετή έρευνα και ανάλυση. Τώρα είναι η σειρά για μια πλειάδα επιστημονικών περιοδικών να απαιτήσουν άμεσες αποφάσεις και αλλαγές από τα κράτη του κόσμου.

    Όπως αναφέρει η Guardian, πάνω από 200 περιοδικά υγείας και επιστήμης συνέταξαν μαζί μια αναφορά-ανακοίνωση, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε αυτό το βαθμό.

    «Εν όψει του Cop26, εμείς, οι συντάκτες της αναφοράς, ζητάμε επείγουσες δράσεις για να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, η καταστροφή της φύσης και να προστατευτεί η ανθρώπινη υγεία. Η υγεία έχει ήδη επηρεαστεί προς το χειρότερο από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες μιλούσαν από δεκαετίες πριν.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα υψηλότερα της προβιομηχανικής περιόδου και η διαρκής απώλεια της βιοποικιλότητας, θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο που θα είναι μη αναστρέψιμος αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα. Δε μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων.

    «Η Μεσόγειος θα έχει γίνει έρημος ως το 2100»: Ελλάδα, Ιταλία, Αλγερία, Τυνησία, Ισπανία στο έλεος του καύσωνα

    Ενώνουμε τις φωνές μας εν όψει της Cop26 για να τονίσουμε πως μόνο δομικές και ισότιμες αλλαγές σε όλες τις κοινωνίες θα μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή μας. Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να οδηγηθούμε σε έναν υγιέστερο και πιο δίκαιο κόσμο. Καλούμε τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους ηγέτες ώστε το 2021 να είναι το έτος που θα αρχίσει η μεγάλη αλλαγή» λένε με έναν ρεαλιστικά δραματικό τόνο οι ερευνητές της αναφοράς που δημοσιεύεται στα 200 και πλέον έντυπα ψηφιακής ή έντυπης μορφής.

    Η δρ. Φιόνα Γκόντλι, μια από τις επικεφαλής συντάκτριες της έρευνας και αρχισυντάκτρια στο British Medical Journal, εξηγεί πως η κρίση του περιβάλλοντος θα επιφέρει καταστάσεις πολύ χειρότερες απ΄αυτές της πανδημίας και έθεσε επί των τύπων των ήλων τα πλούσια κράτη του κόσμου που οφείλουν να αναλάβουν τα βάρη και των πιο φτωχών, καθώς το δικό τους αποτύπωμα είναι απείρως μεγαλύτερο και η καταστροφή θα εμφανιστεί πρώτα σε αυτά τα φτωχά κράτη.

    Η Cop26 θα λάβει μέρος στη Γλασκόβη της Σκωτίας από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 12 του ίδιου μήνα κι εκεί θα πρέπει τα περισσότερα κράτη του κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς 6 χρόνια μετά το Παρίσι, μόλις 13 έχουν πιάσει τους στόχους στις εκπομπές ρύπων, με όλα τα υπόλοιπα να έχουν επιδείξει ελάχιστη μείωση ή και το απόλυτο τίποτα.