Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε πιο δύσκολα από τα προηγούμενα. Ο πλανήτης είχε να αντιμετωπίσει πολλές πυρκαγιές, οι οποίες στο πέρασμα τους άφησαν ένα ανυπολόγιστο καταστροφικό κόστος. Το πράσινο έχει λιγοστέψει κατά πολύ, με συνέπειες που θα βρούμε μπροστά μας και, μάλιστα, άμεσα.

  Γι’αυτό τον λόγο, δεν μας έκανε εντύπωση που πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο, με σκοπό να το προστατεύσουν από τις φλόγες που απειλούν το διάσημο πάρκο με τις γιγάντιες σεκόγιες στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια. Το δέντρο του στρατηγού Σέρμαν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο, με ύψος τα 84 μέτρα και περιφέρεια 31 μέτρα στο επίπεδο του εδάφους, και τυλίχθηκε με αντιπυρικό υλικό ως προστασία από την θερμοκρασία και στη χειρότερη περίπτωση από τις φλόγες.

  Το αλουμινένιο περιτύλιγμα μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες για μικρό όμως, χρονικό διάστημα. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιούν το υλικό εδώ και αρκετά χρόνια σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά των ΗΠΑ για την προστασία ευαίσθητων κατασκευών από φλόγες. Σπίτια κοντά στη λίμνη Ταχόε που ήταν τυλιγμένα με προστατευτικό υλικό διασώθηκαν, όπως τονίζουν.

  Η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει δύο μέτωπα στο εθνικό πάρκο και αναμενόταν να φτάσει στο Γιγαντιαίο Δάσος, ένα άλσος με 2.000 σεκόγιες. «Ας ελπίσουμε ότι το γιγαντιαίο δάσος θα βγει από αυτό αλώβητο» δήλωσε η Ρεβέκκα Πάτερσον, εκπρόσωπος της πυροσβστικής.

  Κλιματική κρίση: Η μολυσμένη ατμόσφαιρα κόβει ως και 9 χρόνια ζωής από τους ανθρώπους

  Οι γιγάντιες σεκόγιες (Υπερίων η άλλη ονομασία του δέντρου) προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει ακόμα και να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν στην ανάπτυξη νέων δέντρων. Αλλά η εξαιρετική ένταση των πυρκαγιών, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, μπορεί να καταστρέψει τα δέντρα. Αυτό συνέβη πέρυσι όταν μία άλλη πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 7.500 έως 10.600 σεκόγιες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

  Η ιστορική ξηρασία και τα κύματα του καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει πιο δύσκολες τις κατασβέσεις των πυρκαγιών στην αμερικανική δύση. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

  Γροιλανδία: Έβρεξε για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια στην κορυφή του νησιού – Τι λένε οι επιστήμονες