Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι εκρήξεις στη La Palma δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές

    Τα Κανάρια Νησιά βρίσκονται στην αφρικανική ηπειρωτική πλάκα. Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, η πλάκα άρχισε να περνάει πάνω από το «θερμό σημείο», το οποίο έριξε μάγμα, έφτασε στην επιφάνεια και άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα νησιά: Fuerteventura και Lanzarote. Η La Palma και το El Hierro είναι τα νεότερα νησιά, μόλις 1,8 και 1,2 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα.

    Το καυτό σημείο είναι ακόμα κάτω από αυτά και γι ‘αυτό υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια που τα κάνουν να αναπτύσσονται σε έκταση και επιφάνεια. Οι ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι το μάγμα βρίσκεται επί του παρόντος κάτω από τη La Palma. Το 2011 δημιούργησε ένα υποβρύχιο ηφαίστειο στο νησί El Hierro που επρόκειτο να φτάσει στην επιφάνεια.

    Έτσι γεννήθηκαν όλα τα νησιά, τα οποία είναι στην πραγματικότητα τεράστια ηφαίστεια. Από το βυθό της θάλασσας, η La Palma είναι περίπου 6.500 μέτρα ύψος, σχεδόν ίση με την υψηλότερη κορυφή στις Άνδεις. Ομοίως, τα παλαιότερα νησιά, Fuerteventura και Lanzarote, εξαφανίζονται λόγω διάβρωσης και θα καταλήξουν βυθισμένα.

    «Η έκρηξη της La Palma είναι αναμφίβολα η πιο καταστροφική στην ιστορία της Ισπανίας», λέει ο Juan Carlos Carracedo, ένας 79χρονος γεωλόγος από τη La Rioja που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας τον ηφαιστειακό χαρακτήρα στα Κανάρια Νησιά.

    Οι εκρήξεις στη La Palma δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές

    Από τότε που οι Καστιγιάνοι κατέκτησαν τη La Palma το 1493, έχουν καταγραφεί επτά άλλα ηφαίστεια των οποίων η λάβα ξέβρασε σπίτια, καλλιέργειες, ακόμη και λιμάνια. Αλλά ο αντίκτυπός του ήταν μικρότερος επειδή το νησί δεν ήταν πυκνοκατοικημένο και δεν υπήρχαν οικονομικοί παράγοντες όπως ο τουρισμός ή τα θερμοκήπια με μπανάνα.

    «Ούτε η Timanfaya στο νησί Lanzarote το 1730 προκάλεσε τόση ζημιά», προσθέτει ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Las Palmas de Gran Canaria. Η έκρηξη αυτή είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 εκατομμύρια χρόνια στα Κανάρια νησιά. Είναι ένα καταστροφικό και δημιουργικό φαινόμενο ταυτόχρονα, γιατί χωρίς ηφαίστεια, κανένα από τα Κανάρια Νησιά δεν θα υπήρχε.

    Τους τελευταίους πέντε αιώνες, όλα τα ηφαίστεια στη La Palma προέκυψαν στο Cumbre Vieja, μια εντυπωσιακή οροσειρά που αποτελείται από σχεδόν 30 κρατήρες και εκτείνεται στα νότια του νησιού. Αυτό είναι ίσως το μόνο μέρος στην Ισπανία όπου υπάρχει έδαφος το οποίο δημιουργήθηκε τους τελευταίους πέντε αιώνες. Πρόκειται για το νεότερο στην Ισπανία.

    Όπως και συνέβη και τώρα, η λάβα των περισσότερων ιστορικών εκρήξεων προχώρησε κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς του Cumbre Vieja, έφτασε στη θάλασσα και δημιούργησε πλατφόρμες που επέκτειναν την επιφάνεια του νησιού. Η έκρηξη που επέκτεινε το έδαφος στη θάλασσα ήταν αυτή του 1949.

    Αυτή η περιοχή ήταν καλυμμένη με γόνιμο έδαφος που έφεραν από άλλο μέρος του νησιού και φυτεύτηκαν μπανάνες, το οποίο είναι ένα τροπικό φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα στο επίπεδο της θάλασσας. Για αυτό και η περιοχή αυτή θεωρείται η κατάλληλη για την παραγωγή τους.