Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τον Antonio Guterres ακολούθησε ο Πρίγκιπας Κάρολος
    2. Και ο David Attenborough στην COP26

    Λίγο μετά την εναρκτήρια ομιλία του Boris Johnson στην COP26, σειρά πήρε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος σε αυτό το διάστημα που βρίσκεται στο αξίωμα του, είναι μια από τις πιο έντονες φωνές στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, ενώ και στη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε πολλές φορές με δημόσιες τοποθετήσεις του στον αθέατο πόνο και στις ανισότητες της αντιμετώπισης.

    Ο Antonio Guterres δεν παρεξέκλινε από το κατεπείγον ύφος του και στην ομιλία του, όπου έκανε λόγο για μια αυτοχειρία της ανθρωπότητας.

    «Είτε θα το σταματήσουμε είτε θα μας σταματήσει αυτό. Και είναι πια καιρός να πούμε “ΑΡΚΕΤΑ”. Φτάνει πια με το να σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με το διοξείδιο. Φτάνει πια με το να φερόμαστε στη φύση λες και είναι ο βόθρος μας. Φτάνει πια με το να καίμε και να κάνουμε εξορύξεις πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στη γη. Αυτό που κάνουμε, είναι να σκάβουμε τον λάκκο μας» είπε με επιθετικό τόνο ο Antonio Guterres, συμπυκνώνοντας σε 3 προτάσεις όλα τα προβλήματα που πρέπει να διορθώσει η ανθρωπότητα για να ανατρέψει την καταστροφή της.

    Άλλωστε, κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Ο Antonio Guterres σε ανάρτηση του λίγο πριν την ομιλία του, ζήτησε να παραμείνουν όλοι πιστοί στον στόχο της αποτροπής της υπερθέρμανσης κατά 1.5 βαθμό Κελσίου και έθεσε στόχο για όλες τις χώρες τη μείωση κατά 45% των ρύπων ως το 2030.

    Τον Antonio Guterres ακολούθησε ο Πρίγκιπας Κάρολος

    Ο Πρίγκιπας Κάρολος ανέβηκε στο βήμα και μετά τα όσα είπε στην G20, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, εκφράστηκε για ακόμα μια φορά με τόνο κατεπείγοντος προς τους σχεδόν 200 ηγέτες που βρίσκονται στη Γλασκώβη.

    «Η πανδημία κατέδειξε πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει η διασυνοριακή κρίση. Ο χρόνος έχει κυριολεκτικά τελειώσει. Ξέρουμε όμως τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές άμεσα και να λάβουμε δράση για να σταματήσουμε το διοξείδιο που είναι ήδη στην ατμόσφαιρα. Είναι πολύ κρίσιμο να κάνουμε πιο οικονομικές τις μεθόδους δέσμευσης του διοξειδίου. Απαιτείται μια στρατιωτικού τύπου καμπάνια για να προσφέρουμε κίνητρα στον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα.

    Αυτή είναι η παράκληση μου. Οι χώρες που είναι εδώ να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε κάθε τομέα της βιομηχανίας να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται. Ξέρουμε ότι αυτό θα χρειαστεί τρισεκατομμύρια δολάρια».

    Και ο David Attenborough στην COP26

    COP26: Οι φτωχότερες χώρες απογοητεύτηκαν από τις αποφάσεις των G20 και ζητούν δραστικά μέτρα

    Ο διάσημος ντοκιμαντερίστας, αφηγητής και ακτιβιστής, ο Sir David Attenborough μίλησε για το πώς η σχέση των ανθρώπων με τη Γη ορίζεται από έναν και μόνο αριθμό: τη συγκέντρωση του διοξειδίου στην ατμόσφαρα. Έδειξε μάλιστα ένα γράφημα με την κίνηση του διοξειδίου στο πέρασμα χιλιάδων ετών.

    Όταν πρωτοεμφανίστηκε, ο κόσμος ήταν ωμός και απρόβλεπτος, οι πρόγονοι μας υπήρχαν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς. Όταν σταθεροποιήθηκε, το κλίμα έγινε πιο φιλόξενο παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, με 1 βαθμό προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά καιρούς. «Όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία 10.000 χρόνια, έγιναν εφικτά χάρη στην σταθεροποίηση του διοξειδίου εκείνη την εποχή.

    Η καύση των ορυκτών καυσίμων και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, θέτουν τα πάντα σε κίνδυνο. Είμαστε ήδη σε κίνδυνο, γιατί η σταθερότητα πάνω στην οποία βασιζόμαστε, διαλύεται. Αυτό που ζούμε είναι μια ιστορία αποσταθεροποίησης, αλλά και ανισότητας. Αυτοί που έκαναν τα λιγότερα, είναι αυτοί που βιώνουν τα χειρότερα».