Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας το 2014

    Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι ειδικοί σε θέματα σχετικά με το κλίμα αποδέχτηκαν μια απροσδόκητη συμφωνία μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ, οι οποίες από εδώ και στο εξής θα εργαστούν μαζί για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Στην σύνοδο για το κλίμα, Cop26, έγινε εμφανές ότι έβαλαν στο περιθώριο της διαφορές τους, σύμφωνα με μια κοινή δήλωση.

    Οι επιστήμονες λένε η μείωση των εκπομπών πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να παραμείνει η θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους όρους για την απελευθέρωση άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, όπως δήλωσε ο Κινέζος απεσταλμένος για το κλίμα Xie Zhenhua.

    Οι δύο χώρες θα εργαστούν για την ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων αυτή τη δεκαετία στον απόηχο της κλιματικής κρίσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, αποκάλεσε την κίνηση των δύο χωρών «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Την συμφωνία επιβράβευσε και η Genevieve Maricle, διευθύντρια δράσης για την πολιτική για το κλίμα των ΗΠΑ στη WWF, τονίζοντας ότι οι δύο πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου έχουν τη δύναμη να ξεκλειδώσουν τεράστιες χρηματοοικονομικές ροές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, Frans Timmermans, υποστηρίζει ότι η συνεργασία δίνει ελπίδα και προφανώς μιλάμε για μια ιστορική στιγμή. «Δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα γνωρίζουν ότι αυτό το θέμα υπερβαίνει άλλα ζητήματα. Βοηθούν στην Cop26 να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο επικεφαλής της έρευνας του Συμβουλίου για το Κλίμα, Simon Bradshaw, ανέφερε ότι η επιτάχυνση της δράσης αυτή τη δεκαετία είναι καίριας σημασίας.

    Η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας το 2014

    Στο παρελθόν μια διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας το 2014 έδωσε ώθηση για τη δημιουργία της συμφωνίας του Παρισιού -το 2015-, ωστόσο η συνεργασία τους διακόπηκε με την κυβέρνηση Trump, που έβγαλε την Αμερική από τη συμφωνία. Μπορεί η τωρινή συμφωνία να μην έχει το ίδιο βάρος, ωστόσο είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα και ένα βήμα που έπρεπε να γίνει.

    «Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν το χάσμα μεταξύ των τρεχουσών προσπαθειών και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, επομένως θα ενισχύσουμε από κοινού τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος στον Τύπο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

    Η συμφωνία «δείχνει ότι η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για την Κίνα και τις ΗΠΑ», είπε ο Xie, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν πρόσφατα να μεταφέρονται στον διπλωματικό φάκελο για το κλίμα.

    Στον αντίποδα ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η συμφωνία δεν αποτελείται από τόσο δεσμευτικές δράσεις, που θα μείωναν σημαντικά τα αέρια που επηρεάζουν τη θερμοκρασία.

    Η Bernice Lee, διευθύντρια ερευνών στο Chatham House, δήλωσε ότι ενώ η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι κάτι θετικό, οι λεπτομέρειες της παραμένουν «μπερδεμένες».

    Οι χώρες δεσμεύονται να «λάβουν εντατικότερα μέτρα για την αύξηση των φιλοδοξιών κατά τη δεκαετία του 2020», επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στους στόχους θερμοκρασιών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.