Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τα πρωτοποριακά κτήρια της πλωτής πόλης

    Η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο είναι γεγονός και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ήδη μέχρι το 2025. Για πολλά χρόνια, αρχιτέκτονες και μηχανικοί σχεδιάζουν την κατασκευή ενός τόσο πρωτοποριακού οικισμού, αλλά η εφαρμογή αυτών των οραμάτων στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί δύσκολη, με τις τοπικές κυβερνήσεις να μην επιθυμούν να υπογράψουν τέτοιες φιλόδοξες προτάσεις.

    Ωστόσο, η πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας έδωσε το πράσινο φως σε μια τέτοια πόλη, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή του έργου, OCEANIX, και το Πρόγραμμα Ανθρώπινων Εποικισμών του ΟΗΕ (UN-Habitat). Λέγεται ότι η πόλη θα φιλοξενεί 10.000 κατοίκους και θα αποτελείται από πολλά εξαγωνικά νησιά, με κάθε γειτονιά να φιλοξενεί κοινότητες 300 ατόμων.

    Οι γειτονιές θα διαχωριστούν σε ομάδες των έξι γύρω από ένα κεντρικό λιμάνι, σχηματίζοντας ένα χωριό έως και 1.650 κατοίκων.
    Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσεται, να μεταμορφώνεται και να προσαρμόζεται οργανικά με την πάροδο του χρόνου, εξελισσόμενη από γειτονιές, σε χωριό, σε πόλεις με δυνατότητα ανέλιξης, αλλά ο σχεδιασμός και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Η πόλη θα είναι σχεδιασμένη για να αντέχει σε διαφόρων ειδών ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, τυφώνες ή τσουνάμι. Τα εξάγωνα νησιά θα είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό τρεις φορές πιο ισχυρό από το τσιμέντο αλλά που θα μπορεί να επιπλέει πάνω στο νερό. Τα  νησιά θα είναι δεμένα στον πυθμένα με άγκυρες.

    Το κόστος της κατασκευής αυτή της πλωτής πόλη εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ποιοι θα μπορούν να διαμείνουν σε αυτή την πόλη ή αν γίνει επιλογή ποια θα είναι τα κριτήρια.

    Jian Mu: Ένας ουρανοξύστης νέα γενιάς με κάθετη φάρμα – Μπορεί να ταΐσει 40.000 ανθρώπους

    Τα πρωτοποριακά κτήρια της πλωτής πόλης

    Όλα τα κτήρια της πλωτής πόλης θα διαθέτουν φωτοβολταϊκά συστήματα έτσι ώστε η πόλη να είναι αυτόνομη ενεργειακά. Θα παράγει μόνη της πόσιμο νερό και θα διαθέτει μια σειρά από αεροπονικά και υδροπονικά συστήματα παραγωγής τροφίμων για την αυτονομία στην διαμονή των κατοίκων εκεί. Στα σχέδια αναφέρονται και φουτουριστικές βάρκες με τις οποίες θα μετακινούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης από και προς αυτή.

    Ο Itai Madamombe, συνιδρυτής της OCEANIX, είπε στο Insider : «Απλώς συνέβη το Busan να είναι το καλύτερο μέρος για να αναπτύξουμε αυτό το πρωτότυπο. Αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να είναι χρήσιμο σε όλες τις παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις παράκτιες κοινότητες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανόδου της στάθμης του νερού της θάλασσας».

    Η ιδέα είναι ότι η πόλη θα ανεβαίνει μαζί με τη θάλασσα και ως εκ τούτου θα είναι αντιπλημμυρική, ενώ παράλληλα θα παράγει τη δική της ενέργεια, γλυκό νερό και τροφή, με κλουβιά κάτω από τα νησιά που θα μαζεύουν θαλασσινά για τροφή».

    Η OCEANIX θα συνεργαστεί τώρα με τοπικούς σχεδιαστές για να προσαρμόσει την πόλη στην τοπική περιοχή, με τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν στον ΟΗΕ τον Απρίλιο.

    Photo: Oceanix.com