Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πώς φτιάχνονται τα πλωτά σπίτια στην Ολλανδία

    Μετά από την καταιγίδα τον Οκτώβριο, οι κάτοικοι της πλωτής κοινότητας Schoonschip στο Άμστερνταμ γνώριζαν ότι θα την έβγαζαν «καθαρή». Αφού βεβαιώθηκαν ότι όλοι ήταν καλά, η γειτονιά τους άρχισε να πηγαίνει πάνω-κάτω, ενώ υψωνόταν μαζί με το νερό, ενώ επαναφέρθηκε στην αρχική της θέση μετά το τέλος της βροχής.

    Μιας και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και οι καταιγίδες προκαλούν πλημμύρες, οι πλωτές γειτονιές προσφέρουν ένα πείραμα αντιπλημμυρικής άμυνας που θα μπορούσε να επιτρέψει στις παράκτιες κοινότητες να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή.

    Στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία, η ζήτηση για τέτοια σπίτια αυξάνεται. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να χτίσουν σπίτια πάνω στο νερό εκεί, οι αξιωματούχοι εργάζονται για να ενημερώσουν τους νόμους περί χωροταξίας για να διευκολύνουν την κατασκευή πλωτών κατοικιών.

    Σε μια χώρα που είναι χτισμένη σε μεγάλο βαθμό σε ανακτημένη γη και το ένα τρίτο της οποίας παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η ιδέα δεν είναι τόσο τραβηγμένη. Στο Άμστερνταμ, το οποίο έχει σχεδόν 3.000 επίσημα εγγεγραμμένα παραδοσιακά σπίτια στα κανάλια του, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μετακομίσει σε πλωτά σπίτια σε παραμελημένες γειτονιές.

    «Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς σε μια καταιγίδα επειδή επιπλέουμε», είπε η Siti Boelen, μια Ολλανδή τηλεοπτική παραγωγός που μετακόμισε στο Schoonschip πριν από δύο χρόνια. «Νομίζω ότι είναι κάπως περίεργο το ότι η οικοδόμηση στο νερό δεν αποτελεί προτεραιότητα παγκοσμίως».

    Οι πλωτές κοινότητες στην Ολλανδία που εμφανίστηκαν την περασμένη δεκαετία χρησίμευσαν ως απόδειξη της ιδέας για έργα μεγαλύτερης κλίμακας που τώρα πρωτοστατούνται από Ολλανδούς μηχανικούς όχι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Νορβηγία, αλλά και σε μέρη μακρινά όπως η Γαλλική Πολυνησία και οι Μαλδίβες.

    Επίσης το έθνος του Ινδικού Ωκεανού αντιμετωπίζει τώρα μια υπαρξιακή απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Υπάρχει ακόμη και πρόταση για πλωτά νησιά στη Βαλτική Θάλασσα στα οποία θα χτίζονταν μικρές πόλεις.

    Πώς φτιάχνονται τα πλωτά σπίτια στην Ολλανδία

    Μπορούν να χτιστούν σε οποιαδήποτε ακτογραμμή και να είναι πλήρως λειτουργικά. Τα πλωτά σπίτια στερεώνονται στην ακτή, συχνά στηρίζονται σε χαλύβδινους στύλους και συνήθως συνδέονται με το τοπικό σύστημα αποχέτευσης και το ηλεκτρικό δίκτυο. Δομικά μοιάζουν με σπίτια που είναι χτισμένα στη γη, αλλά αντί για υπόγειο, έχουν ένα τσιμεντένιο κύτος που λειτουργεί ως αντίβαρο, επιτρέποντάς τους να παραμένουν σταθερά στο νερό.

    Στην Ολλανδία, είναι συχνά προκατασκευασμένα, τετράγωνου σχήματος, τριώροφα, χτισμένα offsite με συμβατικά υλικά όπως ξύλο, χάλυβας και γυαλί. Μοιάζουν με τα κλασικά γραφικά σπίτια της Ολλανδίας.

    Ο Koen Olthuis, που το 2003 ίδρυσε το Waterstudio , ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ειδικεύεται στα πλωτά κτίρια, είπε ότι η φύση σχετικά χαμηλής τεχνολογίας των πλωτών κατοικιών είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Τα σπίτια που σχεδιάζει σταθεροποιούνται από κοντάρια σκαμμένα περίπου 65 μέτρα στο έδαφος και εξοπλισμένα με υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς για να μειώσουν την αίσθηση κίνησης από τα κύματα.

    Τα σπίτια ανεβαίνουν όταν και το νερό ανεβαίνει και κατεβαίνουν όταν υποχωρεί. Παρά την φαινομενική απλότητά τους, ο Olthuis ισχυρίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πόλεις.

    Το Schoonschip, σχεδιασμένο από την ολλανδική εταιρεία Space&Matter, αποτελείται από 30 σπίτια, τα μισά από τα οποία είναι διπλά, σε ένα κανάλι σε μια πρώην βιομηχανική περιοχή. Η γειτονιά βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το φέρι από το κέντρο του Άμστερνταμ, όπου εργάζονται πολλοί από τους κατοίκους.

    Τα μέλη της κοινότητας μοιράζονται σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων ποδηλάτων, αυτοκινήτων και τροφίμων που αγοράζονται από ντόπιους αγρότες. Κάθε κτίριο διαθέτει τη δική του αντλία για θέρμανση και με το ένα τρίτο της στέγης του να καλύπτεται από ηλιακούς συλλέκτες. Οι κάτοικοι πωλούν πλεονάζουσα ενέργεια ο ένας στον άλλο και στο εθνικό δίκτυο.

    Για να βοηθήσει στην προστασία των πόλεων από την κλιματική αλλαγή, το 2006 η ολλανδική κυβέρνηση ανέπτυξε το πρόγραμμα «Room for the River», το οποίο επιτρέπει στρατηγικά σε ορισμένες περιοχές να πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια περιόδων έντονων βροχοπτώσεων, ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης του νερού.

    Ο Olthuis λέει ότι η έλλειψη στέγης στην Ολλανδία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για πλωτές κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών “Room for the River” όπου οι πλημμύρες θα αποτελούν, τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους, καθημερινότητα των πολιτών.

    Οι ειδικοί λένε ότι λόγω της έλλειψης κατοικιών στην Ολλανδία, χρειάζεται η κατασκευή 1 εκατομμυρίου νέων κατοικιών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οι πλωτές κατοικίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.

    Ήδη πολλές νέες τεχνολογικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην κατασκευή πλωτών σπιτιών, με την Blue21, μια ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας να εργάζεται επί του παρόντος σε μια προτεινόμενη σειρά πλωτών νησιών στη Βαλτική Θάλασσα που θα στεγάζει 50.000 ανθρώπους και θα συνδέεται με μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ένωνε το Ελσίνκι, τη Φινλανδία, το Ταλίν και την Εσθονία.

    Το έργο υποστηρίζεται από τον Φινλανδό επενδυτή και επιχειρηματία του «Angry Birds» Peter Vesterbacka. Ωστόσο, τα πλωτά σπίτια αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Ο δυνατός άνεμος και οι βροχοπτώσεις, ή ακόμα και το πέρασμα μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, μπορούν να ταρακουνήσουν τα κτίρια.