Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η τραγική κατάσταση στην Κερκίνη

    Στο Forbes για TOP 5 των «εκπληκτικών θαυμάτων της φύσης» στα Βαλκάνια, μπήκε ο σπάνιος υγρότοπος της Κερκίνης, η οποία αν και τεχνητή έγινε ουσιαστικά ένα με το φυσικό περιβάλλον, αποκτώντας σημαντική αξία. Ωστόσο, την ώρα που το Forbes εκθειάζει την Κερκίνη, η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο είναι απελπιστική, με τους επαγγελματίες της περιοχής να καταγγέλλουν δήμο Σιντικής και Π.Ε. Σερρών για την τραγική εικόνα.

    O travel blogger του Forbes Jared Ranahan, προτείνει του τόπους στις βαλκανικές χώρες που πρέπει να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν προορισμούς – θαύματα της φύσης.

    «Κατάφυτες κοιλάδες, πανύψηλα βουνά και μια ποικιλία γηγενών βαλκανικών ειδών είναι μερικά μόνο από τα κυριότερα αξιοθέατα που περιμένουν τους επισκέπτες αυτής της ιστορικής περιοχής» λέει, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα του, εκτός από την Κερκίνη, τα: Εθνικό Πάρκο Una (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Εθνικό Πάρκο Tara (Σερβία), Εθνικό Πάρκο Κοιλάδας Βαλμπόνα (Αλβανία) και Εθνικό Πάρκο Πιρίν (Βουλγαρία)

    Γράφει συγκεκριμένα για την Κερκίνη o Ranahan: «Η σημερινή Λίμνη Κερκίνη είναι ένας παράδεισος για παρατηρητές πουλιών αλλά αυτό το ειδυλλιακό σώμα νερού είναι στην πραγματικότητα μια πρόσφατη εφεύρεση, που δημιουργήθηκε το 1932 με το φράγμα ενός κοντινού ποταμού.

    Με την πάροδο του χρόνου η Λίμνη Κερκίνη εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία παρατήρησης πουλιών σε όλη την Μακεδονία, με πάνω από 300 είδη πτηνών να καταγράφονται κατά μήκος των νερών της όλα αυτά τα χρόνια. Τα πουλιά –συμπεριλαμβανομένων των λευκών πελεκάνων και των φλαμίνγκο- είναι το κύριο αξιοθέατο εδώ αλλά οι τυχεροί επισκέπτες μπορεί να καταφέρουν να εντοπίσουν και ένα κοπάδι εισαγόμενων νεροβούβαλων».

    Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη στο Β.Δ άκρο των Σερρών, που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπος. Είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Στον υγρότοπο, που είναι ιδανικός προορισμός για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου, βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, εκ των οποίων κάποια αποτελούν απειλούνται προς εξαφάνιση.

    Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».

    Ύψιστης σημασίας θεωρείται το δημοσίευμα του Forbes από τον επιχειρηματία και πρόεδρο του σωματείου επαγγελματιών Κερκίνης κ.Γιάννη Ρέκλο, ο οποίος τόνισε ότι «το γεγονός πως η Κερκίνη αναγνωρίζεται ως ένα από τα πέντε θαυμαστά φυσικά τοπία των Βαλκανίων, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Είμαστε σ’ ένα παράδεισο και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς».

    Η τραγική κατάσταση στην Κερκίνη

    Εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες υποδομές και χώροι υγιεινής, προβληματική καθαριότητα, δυσπρόσιτη πρόσβαση και ανύπαρκτη σήμανση, αποτελούν την «μαύρη» πλευρά της Κερκίνης. Είναι μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά την περιοχή, υπονομεύει την αξία και απογοητεύει τους ταξιδιώτες.

    «Οι επαγγελματίες αναγνωρίζουμε σαφώς πως η Κερκίνη αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή μας. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τους αρμόδιους φορείς. Η λίμνη μέσα είναι ένας παράδεισος, αλλά έξω περιμετρικά -σε σημαντικούς “σταθμούς” όπως τα λιμανάκια των χωριών Κερκίνη και Μανδράκι- η εικόνα είναι απογοητευτική» λέει ο κ.Ρέκλος, επισημαίνοντας πως επανειλημμένως έχουν απευθύνει στον δήμο Σιντικής. Μεγάλο μέρος της λίμνης ανήκει στα διοικητικά του όρια, και στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο πρόεδρος του σωματείου Επαγγελματιών Κερκίνης, ζητάει από τον δήμο Σιντικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε αλλάξει η εικόνα περιμετρικά της λίμνης και από το υπουργείο Τουρισμού να δείξει ενδιαφέρον για έναν προορισμό που συγκεντρώνει ταξιδιώτες εναλλακτικών μορφών τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.