Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πού οφείλεται η εμφάνιση του χωριού Aceredo

    Η πόλη Aceredo, ένα «χωριό-φάντασμα» εμφανίστηκε καθώς η ξηρασία «άδειασε» μια τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1992 στα ισπανοπορτογαλικά σύνορα. Η ιδιαιτερότητά του χωριού στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας έχει προσεγγίσει πλήθη τουριστών που συρρέουν για να δουν τα απόκοσμα, γκρίζα ερείπια του χωριού.

    Τα απομεινάρια αποτελούν απόδειξη μιας ζωής που «πάγωσε», όταν η πόλη Aceredo πλημμύρισε. Μετά από χρόνια, η στάθμη της λίμνης «Alto Lindoso» που δημιουργήθηκε εκεί, υποχώρησε στο 15% της χωρητικότητάς της. Έτσι, αναδύθηκε η πόλη. Στο λασπώδες έδαφος που ραγίστηκε από την ξηρασία σε ορισμένα σημεία, οι επισκέπτες βρήκαν κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε ήταν δομικά στοιχεία ενός σπιτιού. Βρέθηκε ακόμη και μια βρύση με νερό να τρέχει από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

    Άδεια μπουκάλια μπύρας στοιβάζονταν σε ένα παλιό καφενείο και ένα μισογκρεμισμένο αυτοκίνητο βρέθηκε δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο. Πλάνα από drone μετέδωσαν την καταθλιπτική εικόνα της ερειπωμένης πόλης. «Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Νιώθω τεράστια θλίψη», είπε ο 65χρονος συνταξιούχος Maximino Perez Romero, από την La Coruna. «Αισθάνομαι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και με την κλιματική αλλαγή».

    Πού οφείλεται η εμφάνιση του χωριού Aceredo

    Η Maria del Carmen Yanez, δήμαρχος του ευρύτερου συμβουλίου Lobios, στο οποίο ανήκει το Aceredo, είπε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην «αρκετά επιθετική εκμετάλλευση» της πορτογαλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

    Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας. Η EDP από την πλευρά της υποστήριξε στο Reuters, ότι τα χαμηλά επίπεδα οφείλονταν στην ξηρασία, και ότι διαχειριζόταν τους υδάτινους πόρους «αποτελεσματικά».

    Η βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών είναι κάτι που απασχολεί την περιοχή. Πέρυσι, πολλά ισπανικά χωριά διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού τις χρησιμοποιούσαν μετά από μια ταχεία πτώση της στάθμης μια λίμνης, από την Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία είπε ότι ακολουθούσε τους κανόνες, όπως ισχυρίζεται τώρα και η EDP.