Από το Αφγανιστάν μέχρι την Αιθιοπία, περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν επηρεαστεί από την κλιματική κρίση το 2021. Παρόλα αυτά, ενώ τα προβλήματα κάποιων χωρών προωθήθηκαν κατά κόρον από τα μίντια, κάποιων άλλων, δεν πιάνουν χώρο στην ατζέντα τους.

    Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Care International αναφέρεται σε βαθιά κοινωνική αδικία, όσον αφορά την κάλυψη των μίντια σε χώρες που έχασαν πρόοδο ετών, εξαιτίας της πανδημίας, των μαχών και των κλιματικών μεταβολών.

    Ο Care International, δημοσίευσε ετήσια αναφορά για 10 χώρες οι οποίες έλαβαν τη λιγότερη προσοχή σε διαδικτυακά άρθρα σε πέντε γλώσσες, σε όλον τον κόσμο, το 2021, παρότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο κάτοικοι τους, είχαν πληγεί από εμπόλεμη κατάσταση ή κλιματικές καταστροφές.

    «Υπάρχει μια βαθιά αδικία στην ουσία αυτής της κατάστασης. Οι πιο φτωχές χώρες του κόσμου είναι εκείνες που επωμίζονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής- φτώχεια, μετανάστευση, πείνα, φυλετική ανισότητα, ακόμα και έλλειψη βασικών αγαθών. Οι συγκεκριμένες χώρες δε, είναι εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για αυτή την κατάσταση.» δήλώνει η Laurie Lee, η CEO του οργανισμού.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, αναμένεται να αυξηθεί στα 274 εκατομμύρια.

    Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που έχουν καταγραφεί ως εκείνες που βιώνουν βαθιά κοινωνική κρίση είναι οι: Αφγανιστάν, Ζάμπια, Ουκρανία, Μαλάουι, Κεντρική Αφρική, Γουατεμάλα, Κολομβία, Ζιμπάμπουε, Νιγηρία και Ονδούρα.

    «Αν εντάξουμε και την κρίση που επέφερε η πανδημία του Covid-19, τότε παρατηρούμε τη διαγραφή ολόκληρων δεκαετιών με αγώνες ενάντια στην ανισότητα, τη φτώχεια, τους πολέμους και την πείνα.»

    Πηγή: The Guardian