Μια νέα μελέτη, έρχεται να αποδείξει όπως πολλές άλλες, ότι η κλιματική κρίση φέρνει μια σειρά από συνέπειες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα γίνουν αντιληπτές. Όταν φυσικά θα είναι πολύ αργά και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

    Σύμφωνα με την μελέτη, το Έβερεστ, η υψηλότερη οροσειρά των Ιμαλαΐων και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, φαίνεται πως χάνει πάγο από την αποκαλούμενη Σκεπή της Γης. Ο πάγος, που χρειάστηκε 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί στον παγετώνα South Col Glacier, έχει συρρικνωθεί κατά 55 μέτρα τα τελευταία 25 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως γίνεται περίπου 80 φορές πιο γρήγορα, απο ότι για να σχηματιστεί.

    Σιέρα Λεόνε: Η υπεραλίευση καταστρέφει τους ντόπιους πληθυσμούς – Νο1 παραβάτης η Κίνα

    Τα ευρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και είναι μια προειδοποίηση πως το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων σε ορισμένα από τα υψηλότερα σημεία της Γης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των συχνότερων χιονοστιβάδων και την ξηρασία των πηγών του νερού, εκ των οποίων περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στις οροσειρές εξαρτώνται για κατανάλωση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.

    Η αποστολή Perpetual Planet Everest Expedition οργανώθηκε το 2019 από το National Geographic και την Rolex. Στο πλαίσιο της αποστολής η ερευνητική ομάδα εγκατέστησε στο Έβερεστ δύο μετεωρολογικούς σταθμούς ενώ επίσης είχαν συλλεχθεί δείγματα πάγου από την κορυφή του όρους. Οι δύο σταθμοί βρίσκονται σε ύψος 7,945 μέτρων και 8,420 μέτρων. Ο δεύτερος σταθμός βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από την κορυφή του Εβερεστ.

    Η ερώτηση ήταν μία και κρίσιμη: Επηρεάζονται οι πιο απρόσιτοι παγετώνες της Γης από την κλιματική αλλαγή που συνδέεται με τον άνθρωπο;

    «Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, και πολύ σημαντικό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990», δήλωσε ο Paul Mayewski, επικεφαλής της αποστολής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Maine.

    Η ανάλυση του πυρήνα του πάγου δείχνει ότι ο παγετώνας South Col Glacier συρρικνώνεται κατά περίπου δύο μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές το χιόνι στον παγετώνα έχει αρχίσει να χάνει την ικανότητα του να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

    Δορυφόρος εντόπισε τεράστιες διαρροές μεθανίου από αγωγούς φυσικού αερίου – Πώς επηρεάζουν το περιβάλλον

    Με πληροφορίες από CNN