Έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα μπουκάλια μπύρας έχουν καφέ χρώμα; Δεν είναι τυχαίο, και δεν σχετίζεται ούτε με οικολογικούς λόγους, ούτε με το μάρκετινγκ. Ο λόγος κρύβεται στην γεύση της μπύρας και σχετίζεται με το «skunking». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε μπύρα που έχει υποστεί βλάβη από την έκθεση στις ακτίνες UV. 

  Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν μέσα από το γυαλί του μπουκαλιού, και να επηρεάσουν την γεύση της μπύρας. Όταν ο λυκίσκος της μπύρας εκτίθεται σε δυνατό φως, λαμβάνει χώρα μια αντίδραση φωτοξείδωσης. Τα καφέ μπουκάλια κάνουν την καλύτερη δουλειά για την προστασία της μπύρας, ενώ τα πράσινα μπουκάλια είναι πιο ευαίσθητα και τα διαφανή γυάλινα μπουκάλια είναι σαφώς τα πιο επιρρεπή στο skunking.

  Ο Chuck Skypeck, ο διευθυντής σε projects ζυθοποιίας στην Ένωση Ζυθοποιών, είναι ιδιοκτήτης και ασχολείται με τη μικροζυθοποιία για 21 χρόνια. Είπε ότι η αιτία του skunking δεν ήταν πραγματικά κατανοητή μέχρι τη δεκαετία του 1960. «Είναι μια απλή αντίδραση που δημιουργεί αυτό μια ανεπιθύμητη για πολλούς γεύση», είπε ο Skypeck. Οι σκούρες συσκευασίες διατηρούν την γεύση, όπως την θέλει ο παρασκευαστής.

  Όσον αφορά το πράσινο, που δεν είναι και τόσο προστατευτικό, ο λόγος χρήσης του είναι κυρίως το μάρκετινγκ, σύμφωνα με το Skypeck. «Αν παρατηρήσετε ποιες μάρκες είναι σε πράσινο γυαλί, πιθανότατα θα βρείτε ως επί το πλείστον μάρκες πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχουν χρόνια. Πολλοί ευρωπαίοι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν πράσινο γυαλί. Τα πράσινα μπουκάλια τους είναι η εικόνα τους. Παλιότερα, υπήρχε μια σχέση ποιότητας και μοναδικότητας με το πράσινο γυαλί».

  Σε σχέση με το πλαστικό, το γυαλί θεωρείται πιο φιλικό προς το περιβάλλον και φαίνεται πιο ποιοτικό στους καταναλωτές. Επίσης, τα πλαστικά απελευθερώνουν την ενανθράκωση της μπύρας και αφήνουν το οξυγόνο να περάσει.

  Τα κουτάκια είναι μια καλή επιλογή για συσκευασία και δεν αφήνουν το φως, αλλά το skunking είναι ακόμα δυνατό λόγω μιας διαδικασίας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το Skypeck, για να καθοριστεί ποια συσκευασία είναι η βέλτιστη. Τέλος, προτείνει να βάζετε τις μπύρες σας σε ένα σκιερό και κρύο σημείο, ώστε να διατηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Photo: Unsplash.com / Christin Hume

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Tanis: Το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου που συνδέεται με την ημέρα της εξαφάνισής τους

  Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την κλιματική κρίση;