Στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, η ραγδαία ανάπτυξη των δέντρων κατακτά την τούνδρα και απειλεί τον αρχέγονο τρόπο ζωής των κατοίκων, ο οποίος βασίζεται στο χιόνι και τον πάγο. Η λίμνη Altafjord είναι γεμάτη με μαύρο νερό, στην άκρη της Θάλασσας Μπάρεντς, η οποία περιτριγυρίζεται από βουνά. Η Alta, είναι μια σχετικά μεγάλη πόλη στην επαρχία Finnmark, η οποία αποτελεί αποτελεί την ακτογραμμή της Νορβηγίας και την βόρεια ακτή της Ευρώπης. Εδώ, τα δέντρα φτάνουν μέχρι τα κύματα της θάλασσας, συνεχίζοντας κατά μήκος της τούνδρας.

    Οι άνθρωποι και τα ζώα που ζουν στην περιοχή, προσπαθούν να βρουν μια λογική εξήγηση στις δραστικές αυτές αλλαγές, βρισκόμενοι σε απορία, πανικό και άρνηση. Η δύση διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ και όλοι ζουν στο ημισκόταδο. Οι συνθήκες είναι αποπροσανατολιστικές.

    Όσο ο πλανήτης θερμαίνεται, η δεντροστοιχία της Αρκτικής πορεύεται προς τους πόλους, μετατρέποντας το κατάλευκο τοπίο σε πράσινο. Τα δέντρα κάποτε εκτείνονταν μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, τώρα αναπτύσσονται κατά 40 με 50 μέτρα, ανά έτος.

    Κάποτε, τα πρώτα χιόνια του χειμώνα θα έπεφταν μέσα στον Οκτώβρη, αρχικά στην τούνδρα, την περιοχή πάνω από την δεντροστοιχία και αργότερα στα δάση, τα ποτάμια και την ακτή. Λίγο αργότερα, ο υδράργυρος θα έδειχνε πολικές θερμοκρασίες και θα έμενε εκεί μέχρι τον Απρίλη Μάιο. Τότε, το χιόνι θα ξεκινούσε να λιώνει και ο πάγος θα έδινε τη σκυτάλη στα τιρκουάζ (από την υπεροξυγόνωση) νερά των ποταμών.

    Λονδίνο: Μία πύλη δείχνει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην Ανταρκτική

    Μέχρι το 2005, η μέση χειμερινή θερμοκρασία στην περιοχή δεν ξεπερνούσε τους -15C και πολλές φορές θα κατέβαινε και κάτω από -40C, τουλάχιστον μια φορά μέσα στον χειμώνα, αφανίζοντας ακόμη και τα πιο ανθεκτικά έντομα, μέχρι και το καλοκαίρι.

    Αν η θερμοκρασία ανεβεί κοντά στο μηδέν ή ακόμη χειρότερα άνω του μηδενός, το εύθραυστο χειμερινό οικοσύστημα καταρρέει. Αν το θερμόμετρο δείξει +0, κάτι που γίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έρχεται η καταστροφή. Το λιωμένο χιόνι και η βροχή θα ξαναπαγώσουν όταν το θερμόμετρο δείξει και πάλι αρνητικές θερμοκρασίες, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα πάγου στο έδαφος, παγιδεύοντας έτσι την βλάστηση που ταΐζει τα ελάφια.

    Αυτό, συνέβη το 2013 και το 2017. Δεκάδες χιλιάδες ελάφια πέθαναν. Αρκετοί εκτροφείς έχασαν το ένα τρίτο των ζώων τους. Τρεις είναι στο σύνολο οι φορές που η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από το μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα τελευταία 130 χρόνια. Οι δύο, έγιναν την τελευταία δεκαετία.

    Από την άλλη, η αυξημένη βλάστηση ακούγεται ως κάτι θετικό. Το πρόβλημα όμως είναι στο γεγονός ότι η υπερβλάστηση στην τούνδρα, ενισχύει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, καθώς τα δέντρα κάνουν πιο γόνιμο το έδαφος και το θερμαίνουν με μικροβιακή δραστηριότητα, λιώνοντας το χιόνι και απελευθερώνοντας μεθάνιο – ένα αέριο του θερμοκηπίου, πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας σε συντομότερο διάστημα.

    Σύντομα θα έρθει η στιγμή που η βόρεια Νορβηγία θα συναντηθεί με άλλες πόλεις της χώρας για να συζητήσουν τον νόμο υπέρ της προστασίας των ελαφιών που προτάθηκε πρόσφατα, καθώς και για τις προσαρμογές στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα για να βοηθήσει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ωστόσο, οι ίδιοι πιστεύουν πως ο ανθρώπινος τρόπος ζωής, έχει ως μεγαλύτερα θύματα του τα ίδια τα ζώα και τον αρχέγονο τρόπο ζωής τους. Και αυτό, είναι ένα τίμημα που πρέπει να λάβουν υπόψη.

    Πηγή: The Guardian