Nitro magazine official logo
News

Βετεράνος που ίδρυσε καταφύγιο ζώων στην Καμπούλ αρνείται να φύγει δίχως το προσωπικό του

Ο Farthing ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση πριν από 15 χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την σωστή διαβίωση των ζώων στη χώρα και στη διάσωση αδέσποτων σκύλων και κακοποιημένων γαϊδούρων

Βετεράνος στην Καμπούλ

Ένας βετεράνος του βασιλικού ναυτικού, ο οποίος ίδρυσε ένα καταφύγιο ζώων στην Καμπούλ, έκανε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει το προσωπικό του κατά την έξοδό τους από το Αφγανιστάν. Ο Paul «Pen» Farthing είπε ότι δεν θα τους αφήσει πίσω να υποφέρουν. Η φιλανθρωπική του οργάνωση, Nowzad, ζητά από τους υπουργούς να «κάνουν το σωστό» , στέλνοντας 71 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Ο Farthing ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση πριν από 15 χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την σωστή διαβίωση των ζώων στη χώρα και στη διάσωση αδέσποτων σκύλων και κακοποιημένων γαϊδούρων. Η κλινική του εκπαίδευσε τις πρώτες γυναίκες κτηνιάτρους του Αφγανιστάν με πλήρη ειδίκευση, αλλά τώρα φοβάται για το μέλλον τους. Ο ίδιος είναι συγκλονισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ στο BBC ανέφερε ότι δεν μπορεί να περιγράψει το πώς νιώθουν αυτή την στιγμή.

Υπηρέτησε στο ναυτικό ως κομάντο στην αφγανική επαρχία Χελμάντ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. «Δώσαμε στους ανθρώπους ελπίδα, φιλοδοξίες, όνειρα για το μέλλον. Σε λίγες εβδομάδες, όλα τα πήραν πίσω». Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Ο ίδιος νοίκιασε ένα φορτηγό αεροπλάνο για να βγάλει τα ζώα από την πόλη.

Ενώ υπηρετούσε το 2006, ο Pen και τα στρατεύματά του μπήκαν μέσε σε έναν καυγά μεταξύ δύο σκύλων στην πόλη Ναουζάντ – και ένα από αυτά τον ακολούθησε. Οι δύο τους πέρασαν τους επόμενους έξι μήνες μαζί και έτσι του έδωσε το όνομα Ναουζάντ. Στο τέλος της παράταξής του, προσπάθησε να τον φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιστορία τον ενέπνευσε να ενώσει άλλους στρατιώτες και γυναίκες με σκύλους και γάτες με τις οποίες είχαν γίνει φίλοι ενώ υπηρετούσαν – και έτσι γεννήθηκε η φιλανθρωπική οργάνωση Nowzad.

Ένα βίντεο, 1.000 λέξεις: Ταλιμπάν ξεκαρδίζεται σε ερώτηση για το αν θα έχουν οι γυναίκες δικαιώματα

Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι επί του παρόντος φροντίζει περισσότερα από 140 σκυλιά και 40 γάτες και έχει ενώσει ξανά 1.600 στρατιώτες με τα σκυλιά και τις γάτες, που έσωσαν και ήρθαν κοντά ενώ υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν. Το βιβλίο του Pen Farthing, «One Dog at a Time», βοηθά στην προώθηση και χρηματοδότηση του έργου του. Μια καμπάνια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα social media, αλλά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC, είπε ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Sir Ben Key, ο οποίος εκτελεί το πρόγραμμα εκκένωσης των βρετανών στο Αφγανιστάν, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να βοηθήσει 6.000 έως 7.000 υπηκόους της χώρας και το Αφγανικό προσωπικό, αλλά ότι αυτός ο αριθμός εξαρτάται και από την κατάσταση ασφαλείας. Οι Αφγανοί που θεωρούνται επιλέξιμοι για επανεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εργαζόμενοι της βρετανικής κυβέρνησης, διερμηνείς, πολιτιστικοί σύμβουλοι και το προσωπικό της πρεσβείας. Άλλοι επιλέξιμοι είναι εκείνοι που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε υψηλό και επικείμενο κίνδυνο. Ο Pen ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει μια εξαίρεση για το αφγανικό προσωπικό του, το οποίο δεν εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

«Μπορεί τώρα η τραγωδία να είναι στο επίκεντρο αλλά σε δύο μήνες θα αποτελεί παρελθόν… η διεθνής κοινότητα θα φύγει, οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο και κανείς δεν θα τους δίνει σημασία. Κανείς δεν θα έρθει ξανά να παρέμβει στο Αφγανιστάν. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα τώρα – απλά πετάξαμε τις προσπάθειες μας», είπε αγανακτισμένος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nowzad (@nowzadrescue)

 

follow us on social media