Ο πρώτος θάνατος παιδιού απ΄αυτή την οξεία ηπατίτιδα που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει εντοπίσει περιπτώσεις σε 12 χώρες ανά τον κόσμο. Συνολικά έχουν εμφανιστεί 169 σπάνιες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, μιας μόλυνσης του ήπατος, σε νεαρά παιδιά. Από αυτές τις περιπτώσεις, τα 17 νέα παιδιά αρρώστησαν τόσο ώστε απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

    Στη Βρετανία εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, με 114 περιπτώσεις να είναι εκεί, ενώ η Ισπανία με 13 και το Ισραήλ με 12, ακολουθούν. Πίσω τους είναι οι ΗΠΑ, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ρουμανία και το Βέλγιο.

    Στις ηλικίες που εμφανίζεται αυτή η σοβαρή ηπατίτιδα, δεν έχει εμφανιστεί σε τέτοια κλίμακα στο παρελθόν. Μόνο ήπιες μορφές της έχουν καταγραφεί και αυτή η σπανιότητα είναι που έχει αρχίσει να δημιουργεί ανησυχία, αφού οδεύει προς κατάργηση. Οι υγειονομικές αρχές σε όλες αυτές τις χώρες ερευνούν τα αίτια της σοβαρής αυτής νόσησης που προσβάλλει από μωρά ενός μηνός μέχρι εφήβους 16 ετών.

    Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, η Σκωτία είναι το hotspot των περισσότερων περιπτώσεων και από εκείνη ξεκίνησε ο ΠΟΥ να συνιστά σε κάθε χώρα που έχει τέτοια υπόθεση, να την παρακολουθεί στενά και να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη σχετική περίπτωση.

    «Παρόλο που οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, οι συνέπειες είναι αρκετά σοβαρές. Είναι σημαντικό να έχουν το νου τους οι χώρες», δήλωσε στη Guardian ο Richard Pebody, επικεφαλής του ΠΟΥ για την ομάδα αντιμετώπισης παθογόνων απειλών στην Ευρώπη. Το ακόμα πιο παράξενο στις 169 αυτές περιπτώσεις είναι πως δεν έχουν σχέση με κανένα από τα 5 τυπικά παρακλάδια του ιού, δηλαδή τις Ηπατίτιδα Α, Β, Γ, Δ και Ε.

    Η εξήγηση που δίνουν μέχρι στιγμής και επιβεβαιώθηκε μετά από εξετάσεις σε 74 παιδιά, είναι πως ο ιός που προκαλεί το κρυολόγημα βρίσκεται πίσω απ΄αυτό το κύμα οξείας ηπατίτιδας. Εκεί όμως που υπάρχει δυσκολία εξήγησης γι΄αυτόν τον αδενοϊό 41 που σχετίζεται με την ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αφορά στο ότι μέχρι σήμερα δεν εμφανιζόταν σε υγιή παιδιά.

    Ο Jim McMenamin, επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας στη Σκωτία, τόνισε στο Reuters πως επεξεργάζονται τρόπους κατανόησης των μεταλλάξεων του αδενοϊού, οι οποίες οδήγησαν σε σοβαρή νόσηση,  και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντέδρασε μαζί με κάποιον άλλο ιό, ενδεχομένως τον κορωνοϊό. Προς το παρόν έχει αποκλειστεί κάθε σύνδεση με τα εμβόλια, καθώς η πλειοψηφία των 169 περιπτώσεων είναι ανεμβολίαστοι.

    Στα συνηθισμένα συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι η μαύρη διούρηση, το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος, η αρρώστια, ο πυρετός, η έλλειψη της επιθυμίας για τροφή, η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι, τα κόπρανα απαλού χρώματος και ο πόνος στις αρθρώσεις.

    Πηγή: Guardian

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ουκρανία: Συμπληρώθηκαν 2 μήνες εισβολής – Το Ντόνμπας και η Μαριούπολη στο επικέντρο των επιθέσεων

    Σανγκάη: «Χλωμή» η χαλάρωση των μέτρων – Τους 48 έφτασαν οι νεκροί

    Η.Π.Α.: Αριθμός-ρεκόρ των μεταναστών που έγιναν δισεκατομμυριούχοι